Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

VPRO ruim half miljoen euro kwijt aan twee ontslagpremies

06 mei 2019 19:15
De VPRO zendt ook Zomergasten uit. Beeld © ANP

Omroep VPRO gooide vorig jaar radicaal het roer om, met het aanstellen van een nieuwe hoofdredactie. De reorganisatie kostte twee andere medewerkers hun baan. Maar ze vertrokken niet met lege handen: in totaal kregen ze 529.430 euro aan ontslagvergoedingen mee.

In de zomer van vorig jaar traden twee nieuwe hoofdredacteuren toe tot de 'nieuwe Hoofdredactie Media', die vorm moet geven aan de 'nieuwe multimediale koers' van de VPRO.

Oudgediende Stan van Engelen kreeg gezelschap van Willem van Zeeland, Hoofd Internet & Innovatie bij de NTR, en Anouk Kamminga. Zij werkte voor ze overstapte als Hoofd tv bij productiehuis CCCP, meldde de omroep vol trots.

Ruim half miljoen

Wie er het veld moesten ruimen voor de vernieuwingsplannen bij de VPRO, werd dan weer niet bekendgemaakt. Uit het jaarverslag blijkt nu dat het om hoofdredacteur Radio Gerard Walhof gaat en een redacteur, zij krijgen respectievelijk 334.970 en 194.460 euro mee.

Wie die redacteur is, wil een woordvoerder overigens nog steeds niet zeggen. Over de reden van het vertrek houdt de omroep zich op de vlakte, volgens de woordvoerder waren zij boventallig geworden omdat 'hun functie verviel'. 

Kantonrechter

Vorig jaar was sowieso een duur jaar voor de omroep als het gaat om ontslagvergoedingen. De kantonrechter bepaalde in januari dat een redacteur van onderzoeksradioprogramma Argos recht had op een ontslagvergoeding van ruim anderhalve ton, blijkt uit het vonnis en berichtgeving van Trouw.

Omdat deze vergoeding niet boven de norm van de zogeheten Wet normering topinkomens uitkwam, hoefde deze niet gemeld te worden in het jaarverslag. 

In totaal was de omroep, bekend van programma’s als Zondag met Lubach en Door het hart van China, vorig jaar 18,5 miljoen euro kwijt aan salarissen voor de 299 fulltimers die er werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Salarisstrookjes omroepbobo's: zoveel cashen de grootverdieners

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van