Economie

Druk op de ketel: Trump dreigt China met verhogen importtarieven

06 mei 2019 07:29 Aangepast: 06 mei 2019 09:15
Beeld © Getty Images

De Amerikaanse president Donald Trump wil vrijdag de importtarieven op sommige Chinese producten verhogen van 10 naar 25 procent. Hij wil hiermee de druk op China opvoeren, om tot een handelsakkoord te komen. De financiële markten zijn er niet gerust op, en de olieprijzen gaan flink onderuit.

Naast een tariefsverhoging wil Trump ook de lijst met producten waarover importtarieven gelden, uitbreiden. Het zou gaan om producten die goed zijn voor een exportwaarde 325 miljard dollar (290 miljard euro), waarover nu nog geen belasting wordt geheven. Vanaf vrijdag zou dat dus mogelijk 25 procent worden.

De grootmachten onderhandelen al maanden over een handelsakkoord. Volgens Trump gaan die onderhandelingen 'veel te langzaam' en zou China gemaakte afspraken weer willen heronderhandelen.

China onaangenaam verrast

Het is niet de eerste keer dat Trump dreigt met het verhogen van importtarieven. Zo wilde hij begin dit jaar het tarief al opschroeven van 10 naar 25 procent, maar na 'goede gesprekken met China' werd de verhoging toen weer van tafel gehaald

Overigens zal China niet schromen om als reactie, net als het eerder deed, ook importtarieven te verhogen op Amerikaanse producten.

Of het zover komt, moet later deze week blijken. Veel hangt af van woensdag, zo stelt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs tegenover CNBC. Dan zou er een grote Chinese delegatie naar Washington komen, al zouden de Chinezen daar nu geen zin meer in hebben, aldus The Wallstreet Journal. Die zouden nogal onaangenaam verrast zijn geweest door de aankondiging.

Beurzen in de min 

De aankondiging van Trump zorgt voor onrust op de financiële markten. Beleggers hadden juist gehoopt op een spoedige handelsdeal tussen de twee economische grootmachten.

De Europese beurzen openen met verliezen. De AEX-index staat kort na aanvang van de handel 1,5 procent in de min. Vooral grondstoffenbedrijven staan onder druk door de oplaaiende handelszorgen. 

Ook de Chinese aandelenbeurzen staan in de min. De beurs in Shanghai raakte tussentijds 5,8 procent aan waarde kwijt en in Hongkong leverde de Hang Seng-index 3,3 procent in. 

Olieprijs onderuit

De olieprijzen gingen vanochtend flink onderuit. Rond zeven uur maandagochtend stond een vat Amerikaanse olie 2,3 procent lager op 60,51 dollar. Brent-olie zakte 2,1 procent tot 69,37 dollar per vat.

Trump maakte in zijn tweet wel een fout, stelt beurscommentator Durk Veenstra. Zo stelt Trump dat de 'betalingen door de Chinezen' deels bijdragen aan goede economische cijfers. "Maar het zijn de Amerikaanse burgers en bedrijven die daarvoor zorgen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van