Economie

Iran na opgevoerde druk VS: zoveel mogelijk olie exporteren

04 mei 2019 10:10 Aangepast: 04 mei 2019 11:57
De Iraanse president Rouhani in een eerdere toespraak op de Iraanse staatstelevisie. Beeld © Getty

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft een antwoord op de scherpere oliesancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. Hij wil de komende tijd zoveel mogelijk olie en andere producten exporteren.

Dat zei Rouhani zaterdag op de Iraanse staatstelevisie, meldt Reuters. De uitspraken komen een dag nadat de Amerikanen de druk opvoerden op Teheran door ook de Iraanse export van laagverrijkt uranium te blokkeren met sancties. Hoewel daarmee geen kernwapens gemaakt worden, is het een manier voor de VS om de Iraanse economie verder te isoleren. 

Dat gebeurde al langer door het verbod op financiële transacties en de handelsblokkade van Iraanse olie, die overigens vaak met succes omzeild wordt door andere landen. "Amerika probeert onze buitenlandse reserves te verminderen", zei de Iraanse president. "Dus moeten we onze inkomsten uit harde valuta verhogen en onze valuta-uitgaven verminderen."

Meer exporteren 

Dat wil Rouhani doen door de export flink op te schroeven. Buiten de olie om, exporteerde Iran vorig jaar voor in totaal 43 miljard dollar. "We moeten onze olieproductie en overige export opvoeren en weerstand bieden aan het Amerikaanse plot tegen onze olieverkoop", aldus Rouhani.

Deze week maakte de VS een einde aan de ontheffingen die sommige landen hebben bij het embargo. Bepaalde landen, waaronder China, India, Japan, Zuid-Korea en Turkije, konden zo nog zes maanden olie afnemen van Iran.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scherpere oliesancties en een hogere olieprijs: reden tot paniek?

Het Witte huis liet vorige maand weten zo de Iraanse olie-export naar nul te willen brengen, wat gezien het omzeilen van de sancties door andere landen onmogelijk lijkt. Iran dreigde daarop met het sluiten van de straat van Hormuz, een drukke zeevaartroute waar onder meer veel olietankers gebruik van maken.

Doel sancties

Het doel van de Amerikaanse sancties, die afgelopen augustus opnieuw werden ingesteld, is dat Iran zich schikt naar de Amerikaanse regels. De VS wil onder meer dat het land geen raketten meer produceert, zich terugtrekt uit Syrië en stopt met het steunen van organisaties zoals Hamas en Hezbollah.

Om de druk nog wat verder op te voeren, maakte de VS vorige maand bekend ook het elitekorps van het Iraanse leger, de Revolutionaire Garde, voortaan te beschouwen als terroristische organisatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van