Ga naar de inhoud
Economie

Timmermans geen interesse in tweede plek, 'enige ambitie' is voorzitter Commissie

Frans Timmermans op campagne Beeld © ANP

Frans Timmermans wil na de Europese verkiezingen voorzitter van de nieuwe Europese Commissie worden. Hij heeft geen interesse in de post van vice-voorzitter, zegt hij tegen RTL Z.

"Vice-voorzitter ben ik al een keer geweest", zegt hij in een gesprek met correspondent Eveline Rethmeier over zijn ideeën. Daarin herhaalt hij dat hij graag president van de Europese Commissie wil worden. "Ik heb geen enkele andere ambitie."

In de wandelgangen wordt Timmermans ook nog genoemd als mogelijke opvolger van Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken. Pas na de Europese Parlementsverkiezingen eind mei zal duidelijk worden hoe de posten worden verdeeld. 

Zo
Lees ook:
Zo wordt de nieuwe 'baas van de EU' gekozen

Spitzenkandidat met geduchte concurrentie

Eind 2018 meldde Timmermans zich als 'Spitzenkandidat' bij de Europese sociaaldemocraten. Binnen de partij kon hij op de meeste steun rekenen. De kans dat hij ook echt voorzitter wordt, lijkt echter klein.

De partij van Manfred Weber, de christendemocraten, staat voor in de peilingen. Er wordt verwacht dat zij de grootste partij in het Europees parlement zullen worden. De kandidaat van de Europese politieke familie met de meeste zetels, maakt de grootste kans op de nominatie. Toch is het ook helemaal niet zeker dat Weber het wel wordt als zijn partij de grootste wordt. 

Bekijk hieronder het interview van correspondent Eveline Rethmeier met Frans Timmermans. 

Frans Timmermans: 'Niet nog eens vice-voorzitter'

03:52

'Betere ideeën' 

Na de verkiezingen is het namelijk aan de Europese Raad, met alle regeringsleiders van de lidstaten, om officieel een kandidaat te kiezen. De kans is groot dat ze rekening houden met welke partij de meeste zetels heeft. Maar de regeringsleiders moeten vervolgens met een grote meerderheid voor een kandidaat kiezen. Ze kunnen ook nog een andere kandidaat voordragen. 

Voor Timmermans lijkt het dus lastig te worden om zijn politieke droom waar te maken, al legde de Limburger wel uit waarom hij vindt dat hij een betere keus is dan Weber. "Ik vind dat mijn ideeën beter zijn", zegt de sociaaldemocraat.

'Plannen Weber leiden nergens toe' 

"Zijn plannen voor een Europese FBI en een Europees leger lijken heel leuk, maar in de praktijk leiden ze nergens toe", stelt Timmermans. Hij vindt dat de EU praktische dingen moet doen. "We moeten de economie omschakelen naar een duurzame economie met meer sociale rechtvaardigheid."

"Ieder land moet bijvoorbeeld een minimumloon invoeren", zegt Timmermans. "Dat zijn concrete dingen die heel erg nodig zijn, die vind ik meer nodig dan een Europese FBI of een Europees leger."

Dit is een artikel van