Economie

Deurwaarders hebben minder werk: 'Vak zal nooit helemaal verdwijnen'

03 mei 2019 06:21 Aangepast: 03 mei 2019 10:47
Gerechtsdeurwaarders aan het werk. Beeld © ANP

Minder huisbezoeken, minder beslagleggingen en minder dagvaardingen. Deurwaarders kwamen vorig jaar een stuk minder vaak in actie dan het jaar ervoor. "Ik denk dat er meer rekeningen worden betaald", zegt gerechtsdeurwaarder Paul Otter.

Het aantal zaken dat deurwaarders behandelden lag ruim tien procent lager dan in 2017, blijkt uit de jaarcijfers van de beroepsorganisatie voor gerechtsdeurwaarders KBvG. Zo werd er veel minder beslag gelegd op salarissen en bankrekeningen en deelden deurwaarders minder dagvaardingen uit.

Voorspoed kost deurwaarders hun baan

De crisis is intussen een paar jaar voorbij. Volgens Otter is dat een belangrijke verklaring dat deurwaarders minder te doen hebben. "Ik denk dat het zeker invloed heeft dat meer mensen werk hebben en hun rekeningen kunnen betalen." De voorspoed kost wel sommige deurwaarders hun baan. Al zal het vaak nooit helemaal verdwijnen. "Er zullen altijd mensen met schulden blijven denk ik."

Na een bezoek van de deurwaarder heeft een schuldenaar officieel twee werkdagen om te betalen of een betalingsregeling te treffen. Gebeurt dat niet dan kijkt de deurwaarder of er salaris of een uitkering is waar beslag op kan worden gelegd, of een bankrekening waar geld op staat. De deurwaarder moet er wel rekening mee houden dat iemand iets overhoudt om van te blijven leven.

"Dan probeer ik die mensen te bewegen om naar de schuldhulp te gaan, zodat het kan worden opgelost voor hen."

Ook vorig jaar legden deurwaarders geregeld beslag op salarissen en uitkeringen van mensen met betalingsachterstanden. Begin 2019 staat de teller op bijna 400.000 lopende beslagen (inclusief jaren voor 2018). Gemiddeld gaat het om een openstaand bedrag van zo'n 7.000 euro per persoon.

Niet thuis

Bij huisbezoeken treft Otter mensen vaak niet thuis. Een blik in de brievenbus verraadt vaak al veel: stroomt die over van de post dan is dat vaak een teken dat iemand tot over de oren in de schulden zit en geen brieven meer opent. "Dan probeer ik die mensen te bewegen om naar de schuldhulp te gaan, zodat het kan worden opgelost voor hen. Voor mij is het dan: dossier sluiten en stoppen. Maar dan willen we ook echt wel zekerheid hebben dat ze dat geld niet hebben. Alleen blauwe ogen is niet genoeg."

Er zijn ook mensen die best wel kunnen betalen, maar dat om wat voor reden dan ook niet doen. Wie kan betalen - dat kan vaak ook gespreid - ontspringt de dans niet. Anders draaien anderen daar voor op, zegt Otter. Hij geeft het voorbeeld van een huurachterstand. "Als de huur niet wordt betaald is dat schade voor de woningcorporatie." Uiteindelijk betalen de overige huurders dan de rekening door een hogere huur.

Achterstallige zorgverzekering, studieschulden en boetes

Overigens is huur een van de laatste posten waar mensen achterstand bij oplopen. "Want dan weten ze dat ze kunnen worden ontruimd." Dat gebeurt alleen als er echt geen andere oplossing meer mogelijk is, vorig jaar toch nog ruim 5.000 keer. Verder innen deurwaarders vaak achterstallige zorgverzekering, studieschulden en boetes.

Deurwaarder heeft minder te doen

Totaal aantal ambtshandelingen deurwaarders 2018: 2.038.700 (-11 procent)

Gelegde beslagen in 2018 op salarissen/uitkeringen: 265.000 (-9,7 procent)

Totaal aantal beslagen per 1/1/2019 (inclusief jaren voor 2018): 379.738 

Gemiddelde hoofdsom per persoon: 6.897 euro

Aantal dagvaardingen: 394.400 (-2,5 procent)

Uitgevoerde ontruimingen: 5.400

Aantal werknemers deurwaarderskantoren: 3.142 (-5,8 procent)

Agressie tegen deurwaarder: 709 meldingen (-9 procent)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`