Economie

'Aantal Airbnb-overnachtingen in Amsterdam daalt voor het eerst'

02 mei 2019 09:29 Aangepast: 02 mei 2019 12:40
oeristen maken selfies tussen tulpen tijdens het Tulp Festival in de vijver op het Museumplein. Beeld © ANP

Voor het eerst sinds de oprichting van Airbnb is het aantal overnachtingen via het platform in de hoofdstad gedaald. Daarmee lijkt de onstuimige groei van de dienst in Amsterdam voorbij.

Dat concludeert vastgoedadviesbureau Colliers in het onderzoek Airbnb in Nederland.

5 procent minder

In totaal werden er 1.976.000 overnachtingen in Amsterdam geboekt in 2018, dat is 5 procent minder dan een jaar ervoor. Daar staat tegenover dat een deel van de markt zich verplaatst heeft naar de regio rond Amsterdam. Daar steeg het aantal overnachtingen met 36 procent tot 196.000.

Dat de groei in Amsterdam eruit is, heeft waarschijnlijk vooral te maken met het strengere beleid van de gemeente. Het aantal dagen dat een huis maximaal verhuurd mag worden is aan banden gelegd en 80 gemeenteambtenaren controleren fulltime of de regels worden nageleefd.

Strenger

In 2018 mocht een huis nog maar maximaal 60 dagen worden verhuurd via Airbnb, inmiddels is dat weer gehalveerd naar 30 dagen. Ondanks de strengere regels en meer handhaving gaat het toch nog vaak genoeg mis. Volgens Colliers wordt 41 procent van de aangeboden accommodaties meer dan 60 dagen per jaar verhuurd.

Het beleid is flink aangescherpt omdat het verhuren van de huizen aan vakantiegangers de huizenprijzen opdrijft en hele wijken worden onherkenbaar omdat er vooral nog toeristen in de huizen zitten.

Groei in andere steden

In de andere grote steden is er trouwens absoluut geen sprake van een daling. In den Haag steeg het aantal overnachtingen met 23 procent, in Utrecht met 3 procent, in Rotterdam met 15 procent en in Eindhoven met 28 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore