Economie

Minder winst, maar meer klanten voor ING

02 mei 2019 07:49 Aangepast: 02 mei 2019 08:02
Ralph Hamers, ceo van ING. Beeld © ANP

ING heeft er in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw meer klanten bijgekregen. Ook gingen de inkomsten wat omhoog. De bank spreekt van een positieve start van het jaar, maar boekte wel minder winst.

Volgens topman Ralph Hamers werden de resultaten gedrukt door hogere, maar nog altijd tamelijk lage risicokosten. Ook had ING last van de lage rente in Europa.

Nettowinst ruim 6 procent omlaag

De bank zag het aantal klanten dat meer dan één dienst afneemt bij de bank wereldwijd toenemen met 150.000 tot een aantal van 12,6 miljoen klanten. De baten bedroegen alles bij elkaar bijna 4,6 miljard euro, zo'n 3 procent meer dan in dezelfde periode in 2018.

De operationele kosten stegen terwijl met bijna 4 procent tot een kleine 2,8 miljard euro. De onderliggende nettowinst ging hierdoor met ruim 6 procent omlaag naar ruim 1,1 miljard euro.

Veeg uit de pan voor ING-top

ING ligt nog altijd onder een vergrootglas vanwege het witwasschandaal bij de bank en de discussie rondom beloningen voor de top. Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen van ING noemde 2018 'in veel opzichten een teleurstellend jaar'. 

Tijdens de aandeelhoudersvergadering eind april kreeg de ING-top een flinke veeg uit de pan. 62 procent van de aandeelhouders vond dat de bestuurders hun werk niet naar behoren hebben uitgevoerd. 

In september schikte ING voor 775 miljoen euro met hem Openbaar Minister vanwege betrokkenheid bij omvangrijke witwasschandalen. De bank zou tekort hebben geschoten in de toezicht hierop.

ING: geen bericht onderzoek Italië

In Italië heeft het Openbaar Ministerie eveneens een onderzoek geopend naar witwaspraktijken bij de Italiaanse tak van ING, berichtten Italiaanse media. ING zegt zelf geen bericht te hebben ontvangen van de Italiaanse justitie en wil verder geen commentaar geven op de kwestie.

Het laat ook niet los over de interesse die de bank zou hebben om de Duitse Commerzbank. Topman Hamers zou zijn Duitse branchegenoot en de Duitse overheid hebben gevraagd om hiervoor onderhandelingen te kunnen starten, maar Commerzbank zou dat hebben geweigerd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`