Ga naar de inhoud
Economie

Turkse bankgouverneur praat koers lira verder omlaag

Beeld © Getty Images

Met een peptalk probeerde Murat Çetinkaya, de gouverneur van de centrale bank van Turkije, het vertrouwen in de lira vandaag te herstellen, maar hij bereikte het tegenovergestelde. De koers van lira zakte omlaag.

Al langer worden er vraagtekens gezet bij de dollarreserves van de Turkse centrale bank. Er zou volgens de Financial Times met cijfers gegoocheld worden om die reserves op peil te houden.

Zo leek het alsof de bank begin deze maand 28,1 miljard dollar aan reserves had liggen, maar in werkelijk zou het om minder dan 16 miljard dollar gaan. Dat het bedrag hoger lijkt dan het is, heeft te maken met zogenoemde valutaswaps.

Huup huup omruiltruc

De centrale bank zou dollars hebben geleend in ruil voor Turkse lira. Het gaat om kortlopende contracten met lokale banken. Soms wordt de ruil na een week alweer ongedaan gemaakt. 

Volgens Çetinkaya is er niet zoveel aan de hand. Naar die renteswaps was volgens hem vraag vanuit de Turkse banken. De centrale bank zou voldoende reserves hebben, tekent Reuters op uit zijn mond. 

Huizen
Lees ook:
Huizen en haarimplantaten: lage lira trekt koopjesjagers naar Turkije

Recessie en groeitvertraging

Het stuk in de Financial Times schoot overigens in het verkeerde keelgat van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. De indruk die het stuk zou wekken dat de Turkse economie in de problemen zit, is volgens hem onterecht. 

Cijfers laten echter een ander beeld zien: de Turkse economie zit in een recessie en economen verwachten dat die groeivertraging heel 2019 aanhoudt. Het bruto binnenlands product (bbp) daalde de afgelopen drie maanden met 2,4 procent.

Tussen januari 2018 en half augustus daalde waarde van de Turkse munt met meer dan 40 procent ten opzichte van de euro.

Turkije dreigde eerder dit jaar failliet te gaan: hoe voorkom je dat?

02:07
Dit is een artikel van