Toeristen zijn een welkome inkomstenbron voor gemeenten. Zo’n driekwart van de Nederlandse gemeenten heft toeristenbelasting en afgelopen jaar stegen de tarieven opnieuw. Ook Almere overweegt 2,50 euro per persoon per nacht te vragen en daar is niet iedereen blij mee. "Een goede manier om mensen weg te jagen."
Camping Waterhout in Almere heeft net de poorten weer geopend. De camping met 205 staanplaatsen moest verplaatst worden vanwege de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. "Als ze die toeristenbelasting gaan invoeren, kunnen we er net zo goed mee ophouden", reageert eigenaresse Tineke Fokkens op de nieuwe plannen van de gemeente.
Een gezin, bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen, betaalt nu 26 euro voor een nacht kamperen. Komt daar de toeristenbelasting bij, dan wordt een nachtje weg dus nog een tientje duurder. "Dat kan toch niet? Alsof Almere een megatoeristische trekpleister is. Zo'n bedrag schrikt mensen af."
Geld voor 'recreatief fietspadenstelsel'
Met de invoering van de toeristenbelasting hoopt het gemeentebestuur jaarlijks een bedrag van 1,4 miljoen euro binnen te halen, zo staat beschreven in de perspectiefnota Almere 2020.
De helft van dat bedrag zal worden ingezet ter stimulering van recreatie en toerisme, zoals de aanleg van een recreatief fietsenpadenstelsel stelt het college. De gemeenteraad zal zich hier later dit jaar nog over buigen; het besluit staat nog niet vast.
Dat Almere toeristenbelasting wil gaan heffen, is niet vreemd. Het aantal gemeenten dat deze belasting int neemt al jaren toen. Ging het in 2005 nog om 70 procent, nu is dat 83 procent van de gemeenten, blijkt uit cijfers van onderzoekscentrum Coelo.
Tarieven lopen uiteen
Gemeenten mogen zelf bepalen hoeveel toeristenbelasting ze betalen. Het goedkoopst is Olst-Wijhe met 0,50 euro, het duurst Amsterdam met 7,86 euro.
Bij gemeenten die zowel dit jaar als vorig jaar toeristenbelasting hieven ligt het gemiddelde tarief op een hotelovernachting 16,4 procent hoger dan vorig jaar.
'Toerismesector als melkkoe'
Volgens campinghouder Fokkens, die nog niet door de gemeente over de plannen is geïnformeerd, ziet het college de toerismesector als melkkoe. "Ze hebben gewoon geld nodig omdat die Floriade in 2022 zo veel geld gaat kosten."
Deze tentoonstelling kan de gemeente in plaats van 10 miljoen weleens 35 miljoen euro gaan kosten. De gemeente wil hier niet op reageren. "In deze fase is er nog niets te melden", aldus een woordvoerder.
Goed voor gemeenten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemt het innen van de toeristenbelasting goed voor gemeenten. Het noemt het 'noodzakelijk om te kunnen investeren in lokale voorzieningen'. En, zo vermeldt het op de site: de investeringen van gemeenten in toerisme en recreatie zijn nog altijd hoger dan de opbrengsten uit de toeristenbelasting.
Die opbrengsten nemen dit jaar met 23 procent toe, blijkt uit cijfers van het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2019. Zo begroot Amsterdam 32 miljoen euro meer inkomsten uit toeristenbelasting dan vorig jaar, een stijging van bijna 40 procent.
Ook Rotterdam en Den Haag begroten forse stijgingen van de opbrengsten. Zowel in Rotterdam als Den Haag nemen de opbrengsten uit toeristenbelasting in 2019 met bijna 4 miljoen euro toe, een stijging van respectievelijk 82 procent en 56 procent.