Economie

Boeing over 737 MAX: voortgang met update, extra training voor piloten

29 april 2019 19:45 Aangepast: 29 april 2019 20:21
Wereldwijd werden de Boeings 737 Max aan de grond gehouden. Beeld © Getty Images

Boeing maakt 'gestage voortgang' met de software-update die de 737 MAX-toestellen weer veilig moeten maken. Dat heeft topman Dennis Muilenburg gezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.

Daarnaast werkt de Amerikaanse vliegtuigbouwer aan een extra training voor piloten die met de 737 MAX gaan vliegen. Muilenburg noemde dit type toestel veilig, ook liet hij weten dat Boeing geen loopje heeft genomen met de veiligheidsregels. Wel ziet het mogelijkheden om het systeem te verbeteren. 

Sinds 13 maart staan de toestellen wereldwijd aan de grond vanwege zorgen over de veiligheid. Die ontstonden nadat er binnen enkele maanden twee dodelijke ongelukken waren met de 737 MAX; één in Indonesië en één in Ethiopië. Beiden stortten neer nadat een sensor op de neus verkeerde informatie doorgaf.

Boeing-topman Dennis Muilenburg. Boeing-topman Dennis Muilenburg.

Muilenburg: ik stap niet op

De topman liet de aandeelhouders weten niet overwogen te hebben op te stappen. "Ik ben heel erg gericht op de veiligheid. Mijn doel is om te blijven leiden op dat gebied, net als op kwaliteit en integriteit."

Muilenburg is naast topman ook voorzitter van Boeing. Een voorstel om die twee posities te scheiden, haalde niet genoeg stemmen van aandeelhouders.

Verwachtingen uit raam gegooid

Ondanks alle problemen met de 737 MAX heeft Boeing een redelijk eerste kwartaal achter de rug, zo bleek vorige week. Maar de toekomst is onzeker: de financiële verwachtingen voor de rest van het jaar zijn uit het raam gegooid.

Uit de cijfers bleek dat het aantal bestelling bij Boeing wat terugloopt, hoewel nog niet met hele grote aantallen. Op dit moment staan er nog ruim 5600 commerciële vliegtuigen van Boeing in bestelling, eind 2018 waren dat er nog 5900.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore