Ga naar de inhoud
Economie

Booking-oprichter Koolen casht met verkoop aandelen Uber

Kees Koolen bij zijn deelname aan de Dakar-race, vorig jaar. Beeld © ANP

Kees Koolen, de ondernemer die vooral bekend werd door zijn succes met boekingwebsite Booking.com, gaat goed verdienen aan de beursgang van Uber begin mei.

Uit de prospectus van Uber valt op te maken dat de ondernemer 252.000 aandelen verkoopt bij de beursgang, die wordt verwacht op 10 mei aanstaande. Dat zou goed kunnen zijn voor 11 tot 13 miljoen dollar, uitgaande van de verwachte prijs per aandeel tussen de 44 en 50 dollar.

De aandelen die hij verkoopt zijn maar een fractie van wat hij bezit. In totaal heeft Koolen 6,5 miljoen aandelen Uber, is te lezen in dezelfde prospectus. Tegen een koers van 47 dollar zou dat belang in totaal meer dan 300 miljoen dollar waard zijn.

Koolen is niet de enige die leuk verdient aan de beursgang: ook Amazon-oprichter Jeff Bezos, Huffongton Post-oprichter Ariana Huffington en voormalig profwielrenner Lance Armstrong hebben aandelen Uber.

Al
Lees ook:
Al deze mensen cashen bij de aanstaande beursgang van Uber

Koolen

Kees Koolen werd vooral bekend als mede-oprichter van hotelboekingsite Booking.com. Daarmee werd hij één van de rijkste techondernemers van Nederland.

Zijn volgende project, de Twentse batterijhub LithiumWerks, werd minder succesvol. Verschillende internationale partijen zouden 100 miljoen investeren in het grootse plan, maar de investeerders bleken niet zo enthousiast over de locatie en haakten af. Koolen moest opstappen en ging kleinschalig verder met zijn plan vanuit zijn investeringsbedrijf Koolen Smart Industries.