Ga naar de inhoud
Economie

Woningtekort in 2030 nog steeds groot: 157.000 huizen te weinig

Bouwvakkers van Heijmans zijn hard aan het werk. Beeld © ANP

Het nijpende tekort aan woningen zal over meer dan een decennium nog steeds erg groot zijn. In 2030 zijn er nog 157.000 huizen te weinig om aan de vraag te voldoen.

Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro naar de bouwmarkt. Hoewel de vraag naar huizen groot is, loopt het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouw terug, ziet de bank.

Minder vergunningen

In 2018 daalde het aantal bouwvergunningen voor nieuwe huizen met 5,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. En de bouw van nieuwe woningen loopt ook de komende jaren terug, verwacht de bank. Dat terwijl de markt juist zit te springen om nieuwe huizen.

Eerder trok ook de NVM al aan de bel over het tekort aan nieuwe huizen dat wordt gebouwd. Zij constateerden dat de nieuwe huizen zo duur zijn, dat het steeds langer duurt voordat bouwprojecten ook daadwerkelijk beginnen. Ook daardoor komen er te langzaam nieuwe huizen bij.

Tekorten in Randstad

De grootste tekorten in 2030 concentreren zich, hoe kan het ook anders, in en rond de grote steden. De provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland zullen samen al goed zijn voor een tekort van 126.000 huizen in 2030. Maar ook in Gelderland (15.000), Noord-Brabant (7200) en Groningen (5300) zullen de tekorten aanzienlijk zijn over een decennium.

Toch zijn er ook provincies die helemaal geen last hebben van te weinig huizen voor het aantal mensen dat er graag zou willen wonen. In Friesland staan in 2030 bijna 600 huizen 'te veel' en in Zeeland ontstaat zelfs een overschot van 3800 woningen.