Economie

Goedkoop bier in A-merk fust: fraudeurs hoeven niet de cel in

25 april 2019 19:35 Aangepast: 15 mei 2019 14:41
In sommige Heineken-fusten zat geen Heineken. Beeld © Getty Images

Merkloos bier verkopen als Amstel, Grolsch of Heineken. Dat mag dus niet, vindt ook de rechter. Een ondernemer uit het Gelderse Nijkerk en zijn vrouw werden vandaag veroordeeld, maar komen er goed mee weg.

Het leek zo'n slimme business van de 54-jarige Willem van de P. en zijn vrouw Erika van de B. Biervaten van Amstel, Grolsch en Heineken vullen met een goedkoop pils. Neppe houdbaarheidssticker erop en geen enkele café-eigenaar zou geloven dat die iets anders drinkt.

Rotterdammers proefden het verschil

Bijna een jaar lang verkochten ze op die manier goedkoop bier voor de prijs van een A-merk. Volgens Heineken zouden 70.000 fusten van 50 liter vervalst zijn. Maar ze liepen tegen de lamp, toen Rotterdamse horecaondernemers klachten kregen over het bier.

Vandaag stonden ze voor de rechter. Het OM nam ze niet alleen kwalijk dat ze gesjoemeld hebben met bier en daarmee de biermerken hebben belazerd. Ook maakt het OM zich zorgen over de onhygiënische toestanden waarmee de vaten werden schoongemaakt. Dat zou in een autowasstraat zijn gebeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Bier

Uitdager van Heineken en Bavaria uit eigen brouwerij gezet

Fraudeurs komen goed weg

Van der P. gaf toe dat hij heeft gefraudeerd met het bier, maar beweerde in de rechtbank dat het om veel minder vaten ging. Toch ziet de rechter dat het frauderen bedrijfsmatig en professioneel gebeurde.

Toch komen de bierfraudeurs goed ermee weg. Het OM had tegen Van der P. vijftien maanden cel geëist en tegen zijn vrouw tien maanden. Alleen Van der P. krijgt drie maanden voorwaardelijk.

Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke boete van 50.000 euro. Ook zijn vrouw krijgt die boete. Zij krijgt daarnaast een taakstraf van tachtig uur.

Forse claim van Heineken

De rechter is mild in zijn oordeel, omdat de twee in een zaak aangespannen door Heineken al een forse schadeclaim aan de broek hebben gekregen. De twee moeten 270.000 euro betalen aan de bierbrouwer. Dat bedrag kan nog oplopen, als blijkt dat Heineken meer schade heeft geleden door de fraude.

Van een kale kip valt weinig te plukken, vindt de rechter. Ook had Van der P. een blanco strafblad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`