Economie

Parkeren bij Eindhoven en Rotterdam Airport fors duurder geworden

26 april 2019 06:23 Aangepast: 27 april 2019 16:50
Eindhoven Airport. Beeld © Archieffoto ANP

Wie in de vakantie zijn auto bij een vliegveld wil parkeren tijdens zijn vakantie, staat bij een vlucht vanaf Eindhoven Airport of Rotterdam The Hague een onaangename verrassing te wachten. De parkeertarieven zijn flink gestegen.

Wie de auto een week wil parkeren bij Eindhoven Airport is met dik 67 euro ruim 20 procent meer kwijt dan in 2018. Voor acht dagen parkeren bij Zestienhoven is een reiziger 58,50 euro (omgerekend ruim 12 procent) duurder uit, meldt vliegveldinfo.nl, dat de tarieven van populaire vliegvelden in en rondom Nederland op een rij zette. 

België duurst

Het duurst is parkeren rond Belgische vliegvelden: bij Luik kost acht dagen de auto stallen 97 euro. Ook bij Brugge (82,50 euro) en Antwerpen (80 euro) is parkeren een dure grap.

Wie liever vanaf vliegvelden in Duitsland gaat, is dit jaar ook meer kwijt. De prijs voor parkeren bij het vliegveld van Keulen steeg zelfs het hardst van alle onderzochte vliegvelden. Ook de tarieven bij de vliegvelden Düsseldorf, Dormund en Münster Osnabrück gingen omhoog.  

Groningen goedkoopst

Reizigers die per se met hun eigen auto naar het vliegveld willen, kunnen het beste naar Groningen. Parkeren bij Eelde Airport is met 35 euro het goedkoopst. Vanaf dat vliegveld vertrekt overigens maar een fractie van alle vliegpassagiers die jaarlijks vanaf Nederlandse vliegvelden vertrekken. 

Vorig jaar verwerkten alle Nederlandse vliegvelden samen 79,6 milijoen passagiers. Daarvan vlogen er 228.698 via Groningen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Veruit de meeste, 70,9 miljoen, gaan vanaf Schiphol. En daar werd parkeren verrassend genoeg goedkoper. Maar, niet te vroeg juichen: de tarieven zijn nog steeds nog steeds net zo hoog als Eindhoven. 

Hieronder kun je zien wat je precies kwijt bent op welk vliegveld:

Melkkoe

Parkeren rond het vliegveld is al jaren een grote bron van inkomsten voor de Schiphol Group, waar de vliegvelden bij Rotterdam en Eindhoven ook onder vallen. Vorig jaar leverde dit het bedrijf 126,5 miljoen euro op, blijkt uit het jaarverslag

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies: stop groei Eindhoven Airport, hinder moet 30 procent omlaag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore