Ga naar de inhoud
Economie

Vergoeding voor waardedaling Groningse huizen, ook zonder schade

Archiefbeeld: Een bewoner voor zijn beschadigde woning in het aardbevingsgebied. Beeld © ANP

Alle eigenaren van huizen in het Groningse aardbevingsgebied kunnen waarschijnlijk vanaf volgend jaar aanspraak maken op een nieuwe compensatieregeling voor de waardedaling van die woningen. De hoogte van de eenmalige schadevergoeding is afhankelijk van hun postcode.

De nieuwe compensatieregeling komt in plaats van de oude, waarbij huiseigenaren alleen een vergoeding kunnen claimen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als ze hun huis verkopen, schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) aan de Tweede Kamer.

De regeling is bedoeld om huiseigenaren te compenseren voor de waardedaling van hun woning, omdat huizenkopers minder bieden voor een huis in een aardbevingsgebied. Ook mensen die geen concrete bevingsschade aan hun huis hebben, kunnen hier gebruik van maken. 

Voor schade die Groningers hebben als gevolg van de aardbevingen door de gaswinning, kunnen zij sinds een jaar bij de overheid aankloppen

Akkoord
Lees ook:
Akkoord gesloten: staat handelt aardbevingsschade Groningen af

Postcode + WOZ-waarde

Bij het vaststellen van de compensatie wordt volgens de plannen gewerkt met een vast percentage voor de imagoschade als gevolg van de aardbevingen plus een percentage dat wordt vastgesteld aan de hand van het aantal bevingen per postcodegebied.

Een speciale commissie heeft vooralsnog een doorberekening gemaakt van de waardedalingen per 1 november 2018: die loopt op van gemiddeld 2,4 procent in Oldambt tot 12,9 procent in Loppersum. 

Rekensom

Vervolgens wordt de WOZ-waarde - dat is de waarde die een woning volgens de gemeente heeft en waar belasting over wordt geheven - als uitgangspunt voor de rest van de rekensom genomen.

Het gaat om de WOZ-waarde van 1 januari van dit jaar, bewoners hebben dus nog de tijd om hiertegen in bezwaar te gaan als zij het niet met de taxatie van de gemeente eens zijn. Rekenvoorbeeld: iemand met een woning in Loppersum met een WOZ-waarde van 219.000 euro krijgt 28.251 euro. 

Ook vergoeding na verkoop

Ook mensen die in het verleden hun huis hebben verkocht maar geen aanspraak hebben gemaakt op de oude waardedalingsregeling van de NAM, moeten volgens deze commissie in aanmerking komen voor compensatie.

Eigenaren kunnen er ook voor kiezen een vergoeding te vragen als ze hun huis verkopen. In dat geval wordt de compensatie berekend op basis van de verkoopwaarde in plaats van de WOZ. 

Er wordt nog gekeken naar een regeling voor huiseigenaren die vinden dat het percentage dat aan hun postcode hangt te laag is, vertelt Wiebes. 

Eenmalig

De regeling is in principe eenmalig, maar dat is onder voorbehoud dat er geen bevingen meer voorkomen die zwaarder zijn dan verwacht. Ook woningcorporaties kunnen aanspraak maken op de regeling, voor boeren wordt per bedrijf gekeken.

De eigenaren hoeven ook niet niet langer zaken te doen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM, maar kunnen hun verzoek om schadevergoeding indienen bij het onafhankelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen. De kosten van de toegekende vergoedingen worden daarna wel verhaald op de NAM.

Deal
Lees ook:
Deal over dichtdraaien gaskraan: geen claim Shell en Exxon

'Fantastisch nieuws, maar...'

"Het plan is fantastisch nieuws voor 80.000 Groningers", reageert Lolke Weegenaar. Als voorzitter van de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) strijdt hij sinds 2013 met rechtszaken voor zo'n soort regeling. 

Hij heeft wel forse kritiek op de opzet van de regeling: de percentages waardevermindering zouden veel te laag zijn. Hij verwijst onder meer naar een onderzoek uit 2018 van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin de gemiddelde waardedaling in Loppersum 22,2 procent is, in plaats van de 12,9 procent.

Hilariteit om redenering

Verder is Weegenaar ontstemd over het feit dat bewoners uit een groot gebied zijn buitengesloten van de regeling. In postcodes waar minder dan 20 procent van de huizen geen schade heeft, geldt de regeling niet. 

De beredening achter dit besluit is dat de huizen in deze gebieden juist in waarde zouden zijn gestegen, omdat woningen hier juist wel in trek zouden zijn. "Die argumentatie heeft wel tot hilariteit geleid zo hier en daar", vertelt Weegenaar. "Dat komt niet overeen met onze bevindingen."

Dit is een artikel van