Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Britten laten Huawei toch helpen met 5G-netwerk

24 april 2019 08:37 Aangepast: 24 april 2019 11:02
Beeld © ANP

Ondanks waarschuwingen van enkele van haar eigen ministers en trouwe bondgenoot VS, geeft de Britse premier Theresa May toch toestemming aan Huawei om te helpen het 5G-netwerk in het land te bouwen. De Britten blijven wel op hun hoede voor het Chinese bedrijf.

De National Security Council, die wordt voorgezeten door May, wil Huawei beperkt toestemming geven om mee te bouwen aan gedeelten van het netwerk, zoals antennes en andere apparatuur die niet tot de kern van de infrastructuur horen, schrijft de Britse krant The Daily Telegraph.

Het bedrijf reageert blij op het nieuws. "Terwijl we wachten op de officiële bekenmaking van de overheid, zullen we blijven samenwerken met de overheid en de sector met hun op feiten gebaseerde aanpak van de netwerkveiligheid", aldus een persvoorlichter tegen persbureau Reuters.

May negeert Amerikaanse zorgen

Met het besluit negeert May de zorgen van haar ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken, Defensie, Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Daarnaast gaat het besluit in tegen de nadrukkelijke wens van de regering Trump, die de Chinese techbedrijven Huawei en ZTE sinds de zomer van vorig jaar in de ban heeft gedaan. De Amerikanen vrezen dat Chinese geheime diensten via de apparatuur van de bedrijven kunnen spioneren.

Twijfels

Huawei zegt geen banden met de Chinese overheid te hebben, maar critici twijfelen daaraan en wijzen op Chinese wetgeving die bedrijven verplicht de geheime dienst te helpen als die daarom vraagt.

Ook de Britse overheid zelf ontdekte 'significante veiligheidsproblemen' in netwerkapparatuur van Huawei. De Britse National Cyber Security Centre (NCSC), onderdeel van geheime dienst GCHQ, gaf wel aan dat er manieren zijn om risico's in te dammen.

Five Eyes

Het lijkt erop dat May vertrouwt dat dit inderdaad zo zal zijn. Met de stap gaan de Britten solo in de exclusieve spionnenclub 'Five Eyes', het samenwerkingsverband van geheime diensten van de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Behalve de VS hebben Australië en Nieuw-Zeeland Huawei ook al in de ban gedaan, Canada overweegt hetzelfde.

Het hoofd van het al eerder genoemde NCSC probeert twijfels over een scheuring in dit bondgenootschap meteen de kop in te drukken. In een interview met de BBC zegt hij dat het wel eerder is voorgekomen dat er binnen het verbond verschillende manieren zijn van omgaan met Huawei en andere kwesties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN wil in zee met controversieel Huawei voor aanleg 5G-netwerk

Seinen op rood

In Nederland, waar ook een 5G-netwerk gebouwd zal worden, staan de seinen in politiek Den Haag voor Huawei op dit moment op rood. De Tweede Kamer wil geen betrokkenheid van Chinese bedrijven bij de aanleg van cruciale digitale infrastructuur, mede naar aanleiding van het spionageschandaal rond ASML.

Dick Schoof, de directeur van geheime dienst AIVD, waarschuwde al eerder voor Chinese (of Russische) apparatuur.

'Schadelijk voor relatie met VS'

Als Nederland Huawei niet in de ban doet, zet het daarmee de handelsrelatie met de VS op het spel, zei de Amerikaanse politicus Newt Gingrich onlangs tegen RTL Z.

Ook bestaat de kans dat Amerikaanse geheime diensten minder informatie delen met hun Nederlandse collega’s, aldus de vertrouweling van president Trump.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore