Ga naar de inhoud
Economie

Nederland overtreedt stelselmatig Europese vervuilingsnormen

Beeld © iStock. De uitstoot van ammoniak komt vooral door landbouwactiviteiten

Nederland is bijna het vieste jongetje van de Europese klas als het gaat om luchtvervuiling. Sinds de regels voor luchtvervuiling in 2010 in werking zijn getreden heeft ons land nog geen een keer daaraan voldaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie naar luchtverontreiniging.

Vijf jaar op rij

Vijf jaar op rij, van 2010 tot en met 2014, heeft Nederland meer ammoniak uitgestoten dan is toegestaan. Samen met negen andere Europese landen vormen we daarmee de achterhoede van Europa als het om luchtvervuiling gaat. Ammoniak komt vooral in de lucht door gebruik in de landbouwsector.

In het laatst gemeten jaar stootten we in Nederland  nog altijd 4,8 procent meer ammoniak uit dan is toegestaan. Nederland heeft zijn leven op het gebied van stikstofoxiden (NOx) wel gebeterd sinds 2010. Alleen de eerste twee jaar sinds het invoeren van het uitstootplafond voldeden we ook op dit punt niet aan de norm.

Duitsland geeft het verkeerde voorbeeld

In vergelijking met Duitsland doen we het trouwens nog redelijk goed, maar dat zegt vooral veel over onze oosterburen. Zij voldoen niet aan de normen voor NOx, NMVOC’s (schadelijke stoffen als benzeen en formaldehyde) en ammoniak.

Andere landen die het niet zo nauw nemen met de regels zijn Oostenrijk, België, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Denemarken Finland en Spanje.

400.000 doden

De regels van de EU moeten ervoor zorgen dat de luchtvervuiling wordt teruggedrongen. Volgens Europa sterven er jaarlijks 400.000 Europeanen vroegtijdig als gevolg hiervan.

De Europese Unie als geheel voldoet wel aan de regels voor luchtvervuiling.