Economie

Nieuwe aanklacht Ghosn voor miljoenenverduistering Nissan

22 april 2019 10:50 Aangepast: 22 april 2019 11:01
Beeld © AFP

Carlos Ghosn, de gevallen topman van Nissan, Renault en Mitsubishi, is opnieuw aangeklaagd. Ghosn zou 5 miljoen dollar van Nissan via omwegen naar zichzelf hebben overgemaakt.

Dit is de vierde aanklacht tegen Ghosn. Het is de zwaarste beschuldiging die de voormalige topman tot nu toe voor zijn kiezen heeft gekregen, meldt persbureau Bloomberg. 

Nissan is in 2017 en 2018 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) kwijtgeraakt. Dat is via omwegen terecht gekomen op bankrekeningen van Ghosn, melden Japanse aanklagers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Carlos Ghosn verliest zijn laatste positie bij Nissan

Fraude en belastingontduiking

Het is minder dan het bedrag dat eerder genoemd werd, toen Ghosn begin deze maand wederom opgepakt werd. Wel merkt Bloomberg op dat deze beschuldigingen de eerste zijn die suggereren dat Ghosn direct bedrijfsgeld heeft overgemaakt voor persoonlijk gewin.

Nissan heeft inmiddels alle banden verbroken met de voormalig directeur. Begin deze maand werd hij uit de raad van bestuur gezet. Ghosn staat in Japan terecht voor financieel wangedrag. Hij wordt onder meer beschuldigd van fraude en belastingontduiking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevallen ceo Ghosn klaagt: 'Sta er alleen voor en heb geen horloge'

'Beschuldigingen onderdeel van complot'

In november werd hij gearresteerd. In maart kwam hij kortstondig vrij op borgtocht, maar vorige week werd hij dus opnieuw gearresteerd. Toen gebeurde dat op verdenking van verduistering van miljoenen dollars van Nissan.

Ghosn zelf ontkent de beschuldigingen al maanden. De arrestatie van begin deze maand is volgens hem onderdeel van een complot om hem in diskrediet te brengen.  

Ghosn weg bij bedrijven

De verschillende aanklachten hebben Ghosn naast zijn baan bij Nissan ook zijn baan bij Renault gekocht. Bij de Franse autobouwer stapte hij zelf op, onder grote druk van de grootste aandeelhouder, de Franse staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`