Economie

NPO-televisiebaas Klein was bestuurder van brievenbusfirma

20 april 2019 14:58 Aangepast: 20 april 2019 15:10
Frans Klein van de Nederlandse Publieke Omroep. Beeld © ANP

Frans Klein, de hoogste televisiebaas van de publieke omroep, heeft samen met zijn broer in 2011 bij een omstreden trustkantoor een brievenbusfirma in Engeland gekocht en een trust in een belastingparadijs gekocht.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Met deze constructie werden schuldeisers afgehouden en belasting omzeild. De broer van Klein verkeert in de financiële problemen. Hij ging al twee keer failliet met een Thaise bar op de Amsterdamse Wallen en wordt achtervolgd door schuldeisers

De fiscale structuur werd bedacht door Quadvlieg Juristen in Den Haag, aldus de krant. Al in 2010, voordat Klein met ze in zee ging, deed de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst  (Fiod) een inval bij Quadvlieg. Een jaar later kreeg het een boete van bijna 400.0000 euro wegens het zonder vergunning uitvoeren van trustwerkzaamheden.

Klein: 'Ik wist niets van reputatie'

Klein ontkent tegenover NRC dat de constructie is opgezet om de fiscus te benadelen. In 2016 trad hij terug als bestuurder van de brievenbusfirma en de Thaise restaurants van zijn broer.

Hij zegt niets te weten van de reputatie van Quaedvlieg. Tegen NRC: "Met de kennis van nu zou ik zeggen dat ik niet met zo’n reputatie in zee zou moeten gaan. Je mag het nu naïef noemen. Ik heb het allemaal voor mijn broertje gedaan. Zelf ben ik er geen cent wijzer van geworden. Geen cent."

Trustsector in opspraak

Trustkantoren zijn dienstverleners die de volledige financiën van andere bedrijven of personen beheren, vaak met het doel om belasting te ontwijken. Bij één trustkantoor zitten soms wel honderden (buitenlandse) ondernemingen op papier bij elkaar, de zogeheten brievenbusfirma's. 

De trustsector kwam de afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak. Zo maakten onderzoeken als de Paradise Papers inzichtelijk hoe trustkantoren worden ingezet bij constructies voor belastingontwijking en -ontduiking en het verbergen van dubieuze financiële transacties.

NPO was op de hoogte

De raad van bestuur van de NPO wist bij het aantreden van Frans Klein in 2014 dat hij mede-eigenaar was van twee Thaise restaurants. In een reactie aan NRC zegt het dat destijds is vastgesteld op basis van de Governancecode dat dit niet conflicteerde met de functie van Klein als directeur televisie.

"De raad van bestuur vindt uiteraard dat alle medewerkers van de NPO (net zoals alle andere Nederlanders) zich aan geldende wet- en regelgeving moeten houden. Indien noodzakelijk zal de werkgever, mits ernstige onrechtmatigheden zijn vastgesteld, hier uiteraard dan met betrokkene over spreken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore