Economie

Paasactie met 'spotgoedkope' tickets van Ryanair wekt woede op

19 april 2019 15:51 Aangepast: 19 april 2019 15:54
Het is nog wel zoeken naar een goedkope terugreis.

'Vrolijk Pasen van Ryanair!' kopt de budgetmaatschappij vandaag groot op haar website. Ryanair biedt dit weekend spotgoedkope tickets aan, zoals naar Londen voor een tientje of naar Barcelona voor 18 euro. Maar er zitten wel addertjes onder het gras.

Als je het aanbod bekijkt, zou je bijna meteen een ticket boeken. Tientallen bestemmingen in Europa zijn te boeken voor prijzen tussen 9,99 euro en 55,07, is te zien op de actiepagina van Ryanair.

Wie even verder kijkt, ziet wel dat het beeld iets minder rooskleurig is. Om te beginnen zijn de tickets allemaal enkeltjes; je zult ook moeten speuren naar een terugreis die goedkoop kan, anders ben je alsnog voor de hoofdprijs aan het vliegen.

Ook vertrekken de meeste vluchten vanaf Eindhoven; een vertrekpunt dat niet voor elke Nederlander een handige keuze is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom vliegen vaak goedkoper is dan de trein nemen

Bagage niet gratis

En wie een bestemming selecteert, zal vaak tot de conclusie komen dat er erg weinig data zijn waarop het ultragoedkope tarief beschikbaar is. Wie bijvoorbeeld voor Bratislava kiest, kan maar eens per maand in mei of juni voor 8,99 op pad. Een terugvlucht die eveneens goedkoop is, vind je alleen 1,5 week later. Niet ideaal voor een weekendje weg dus.

Tot slot: je betaalt verderop in het boekingsproces nog extra kosten. Voor het goedkoopste tarief is geen bagage inbegrepen, alleen een kleine tas (40 x 20 x 25 cm). Voor een trolley of koffer betaal je zo een paar tientjes meer. Ook voor het kiezen van je stoel betaal je extra.

Om je een idee te geven: zonder al die extra's kun je retour naar Londen Stansted voor 20 euro, met handbagage en stoelkeuze bijna 50 euro, en met ruimbagage zelfs richting de 100 euro.

Trein komt niet in de buurt

Greenpeace is not amused over de paasstunt van Ryanair. "Totaal onverantwoord", reageert een woordvoerder. De milieuorganisatie vindt het kwalijk dat Ryanair met dit soort kortingen stimuleert dat consumenten voor korte afstanden het vliegtuig blijven pakken. "Iedereen snapt dat het niet kan dat de trein van Den Haag naar Maastricht duurder is dan een vlucht naar Spanje."

De organisatie wil dat de overheid ingrijpt in de luchtvaartsector, die nu is vrijgesteld van accijnzen op kerosine en btw op vliegtickets. Alleen als tickets duurder worden, kan alternatief vervoer zoals de trein concurreren met het vliegtuig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`