Economie

Cruisen met Jon Bon Jovi: themacruises maken opmars in Europa

22 april 2019 15:36 Aangepast: 22 april 2019 17:46
Jon Bon Jovi tijdens concert op cruise Beeld © David Bergman

Cruisen met je favoriete artiest. In Amerika doen ze het al jaren, nu komen de festivalcruises ook naar Europa gevaren. Maar hoe is dat, meegaan op zo'n drijvend festival? Reisjournalist Kita van Slooten voer mee met Jon Bon Jovi en zijn Runaway to Paradise cruise.

In de haven van Miami zijn de cruisegangers makkelijk te herkennen aan hun Bon Jovi shirt. Vol verwachting stappen ze aan boord van de Norwegian Jade, een van de schepen van Norwegian Cruise Line.

Naast de levensgrote kartonnen versies van Jon Bon Jovi, die verspreid over het schip staan, wordt enthousiast geposeerd, voordat de fans naar de bar gaan voor hun eerste cocktail: de Miami Vice, een mierzoete combinatie van de piña colada en de strawberry daiquiri.

Uit de speakers knallen bekende hits van Bon Jovi als het anker wordt gelicht en het cruiseschip de haven van Miami uit vaart. De ruim 2200 cruisegangers - 72 procent vrouw, gemiddelde leeftijd 48 jaar - zwaaien nog een laatste keer naar de stad, terwijl de kapitein op de Bahama's afkoerst.

Zwaaien naar Miami Zwaaien naar Miami

Kippenvel

De cruise wordt georganiseerd door festivalbedrijf Sixthman, in samenwerking met Norwegian Cruise Line. Anthony Diaz, CEO van Sixthman, is met zijn team aan boord om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Het bedrijf bestaat 18 jaar en heeft al 135 festivalcruises op haar naam staan. Van Kiss tot Kid Rock en van hiphop tot blues.

Het eerste optreden van de hoofdact is voor Diaz altijd het mooiste moment van een cruise. "Dan ga ik op het bovenste dek staan en zie ik al die mensen uit hun dak gaan als hun helden het podium op komen. Daar krijg ik elke keer weer kippenvel van."

Daarna is het snel weer aan het werk voor hem, want zo'n cruise is een gigantische operatie. "We zijn gemiddeld een jaar met een cruise bezig. Uiteindelijk draait alles om het samenbrengen van een gemeenschap van fans. Dat begint al met een speciale Facebookgroep, waar mensen elkaar leren kennen en verhalen uitwissen. Eenmaal aan boord ontmoeten ze elkaar dan in het echt."

Spring break voor veertigers

Tracey (50) uit Detroit sluit zich bij Diaz aan. "Wat ik het leukste vind aan deze cruise zijn de mensen die ik ontmoet. Natuurlijk is Jon Bon Jovi fantastisch en staan we hier allemaal op hem te geilen, maar eigenlijk gaat het niet om hem. Het gaat om de lol die ik heb met mijn vriendinnen en om de nieuwe vrienden die we hier maken."

Het zwembad en de bar blijken daar de ideale plek voor. Tracey en haar vriendinnen bestellen om tien uur 's ochtends hun eerste wodka met water - "hier zitten maar 37 calorieën in" - en gaan daar de rest van de dag mee door. Ze zijn zeker niet de enige, want een groot deel van de cruisegangers loopt permanent aangeschoten over het dek.

De dames worden steeds luidruchtiger en in de middag is de cruise veranderd in een spring break festijn voor veertigers. De trap in het zwembad wordt gebruikt als danspaal, er wordt getwerkt en uitgebreid gelonkt naar de mannelijke bemanningsleden. Of het nou de jonge Filipijnse badmeester is, de langharige roadie of een passerende kapitein; ze krijgen allemaal hetzelfde gejoel naar hun hoofd. Tot groot vermaak van de heren zelf, want de sfeer blijft reuze gemoedelijk.

Mimosa in de ochtenduren Mimosa in de ochtenduren

Borsten in elkaars gezicht

Voor Amy (45) uit Chicago is de sfeer de reden dat dit alweer haar 16e cruise is. "Ik ben single en dan moet je er toch het beste van zien te maken. Ik kan thuis blijven zitten of op avontuur gaan en dan kies ik voor dat laatste. Een cruise voelt voor mij als een veilige manier van reizen. Ik kom op allerlei plekken, met de boot als mijn vangnet."

Jeannie (45) ziet de cruise juist als een eenmalig avontuur. Ze is hier met haar vriendinnen, met wie ze al naar zo'n twintig Bon Jovi-concerten is geweest. "Dit is echt een bucketlistvakantie. Iets wat we niet snel nog een keer zullen doen. Deze cruise is behoorlijk prijzig en dan slapen we nog met zijn vieren op één kamer."

Kim (44) die met haar de kamer deelt, legt uit hoe krap dat is. "Er zijn twee losse bedden, een uitklapbank en dan is er nog een bed dat aan het plafond hangt. Het past allemaal maar net. We hebben de hele tijd elkaars borsten in ons gezicht."

Jon Bon Jovi watermeloen in een van de restaurants Jon Bon Jovi watermeloen in een van de restaurants

Onbeperkt eten wanneer je wil

Gelukkig hoeven de dames maar weinig tijd op hun kamer door te brengen, want er valt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van alles te beleven op de boot. Zo kun je de dag beginnen met de zonnegroet op het sportdek, tijdens de yogales waar uiteraard ook weer muziek van Bon Jovi voorbij komt.

De hele dag vinden er op verschillende plekken op de boot concerten plaats en in de late uurtjes kan er gedanst worden in de silent disco of gegokt worden in het casino. Eten kan onbeperkt en wanneer je wilt in een van de vele restaurants aan boord. Er is een buffet waar vooral de fastfood snacks gretig aftrek vinden, maar ook een sushirestaurant en een goed steakhouse.

Verzamelen voor de yogales op het sportdek Verzamelen voor de yogales op het sportdek

Nederlanders vol vooroordelen

Het idee dat je op een cruise elke avond op een vast tijdstip opgedoft aan het diner moet verschijnen, is dan ook achterhaald, vertelt Kevin Bubolz, Managing Director Europe Norwegian Cruise Line. "Er is veel veranderd op het gebied van cruisevakanties, maar we merken dat bij Nederlanders veel van de vooroordelen nog hardnekkig voortleven."

"Zo denken veel Nederlanders dat een cruise typisch iets voor bejaarden is, terwijl er tegenwoordig voor iedereen een geschikte cruisevakantie bestaat. Er is al wel een stijging in het aantal Nederlanders dat op cruise gaat, maar de markt is nog steeds veel kleiner dan hij zou kunnen zijn."

Het percentage van de bevolking dat op cruise gaat is in ons land erg laag, legt Bubolz uit. "In Nederland is het iets minder dan 1 procent. In Duitsland gaat dat richting de 3 procent, in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is het al meer dan 3 procent. En de Australiërs cruisen met ruim 5 procent het meeste. Er is dus veel ruimte voor Nederland om een inhaalslag te maken."

De Norwegian Jade (rechts) in de haven van Nassau, de Bahama's De Norwegian Jade (rechts) in de haven van Nassau, de Bahama's

Europees avontuur

Eén van de manieren om dat voor elkaar te krijgen, is door in te zetten op themacruises, iets waar ze in andere landen al dol op zijn. Zo bestaan er Star Trek-cruises, wrestlingcruises en bridgecruises. Sixthman gaat deze zomer voor het eerst met drie festivalcruises naar Europa.

Diaz: "We gaan in augustus met Belle and Sebastian een cruise doen in de Middellandse zee, daarna volgt de uitverkochte Keep The Blues Alive cruise en tot slot gaan we met Jon Bon Jovi de Runaway to Paradise cruise van Barcelona naar Palma de Mallorca varen. We zijn heel benieuwd naar hoe dat Europese avontuur gaat uitpakken."

Fans die als eerste boeken of bereid zijn meer te betalen, kunnen ook met de zanger op de foto. Tracey en haar vriendinnen leefden er enorm naar toe, maar hun moment met Jon is in een flits voorbij. "Het is echt lopendebandwerk, maar er moeten dan ook een paar honderd mensen met hem op de foto. Ik geloof dat we na een halve minuut weer buiten stonden."

Aan de twee concerten die Jon Bon Jovi aan boord geeft, beleven ze aanzienlijk meer plezier. Terwijl de zon in de Caribische zee zakt, speelt hun idool nummers die iedereen aan boord vol overgave meezingt. Tussen de hits door halen de dames nog een wodka met water en proosten op Jon, elkaar en het goede leven.

De cruise in cijfers

  • De Runaway to Paradise cruise van Miami naar de Bahama's heeft ruim 2200 gasten aan boord, afkomstig uit 35 verschillende landen.
  • Aan boord zijn daarnaast nog 1100 mensen aan het werk, afkomstig uit 60 verschillende landen, voornamelijk uit Azië en Oost-Europa.
  • Er zijn 153 koks die in verschillende diensten 24 uur per dag aan het werk zijn.
  • Voor de cruise vertrekt, zorgt de executive chef dat er onder meer 46.000 eieren, 3800 kilo aardappelen en 4500 liter ijs aan boord zijn.
  • In het 'soep station' staan 4 grote ketels waarin elk 150 liter soep kan.
  • Per dag worden er 10.000 linnen servetten gewassen en gevouwen.
  • Wie met twee personen op een kamer gaat, kan mee vanaf 1975 euro per persoon, exclusief 196 euro aan belastingen en toeslagen.
  • Dit is inclusief eten en non-alcoholische dranken, voor alcoholische drankjes moet je een extra pakket kopen.

Noot van de redactie: voor dit artikel is onze redacteur op uitnodiging van Norwegian Cruise Lines meegegaan op de Runaway tot Paradise cruise. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van