Een huurverhoging kunnen en willen betalen, maar toch je huis uit worden gezet omdat je anders huurrechten krijgt en de verhuurder niet meer makkelijk van je afkan. Volgens de Woonbond overkomt het steeds meer huurders. Verschillende Kamerleden willen daarom van de in 2016 aangenomen huurwet af. "Tijdelijke huurcontracten hollen de rechten van huurders uit."
Debby de Wit was een huurder met een tijdelijk contract. "Begin februari kreeg ik een mail dat mijn huurcontract niet werd verlengd, en ik op zoek moest naar iets anders", vertelt de lerares, die van Hoorn naar Soest verhuisde voor haar baan in het speciaal onderwijs.
Inmiddels heeft De Wit een nieuwe huurwoning gevonden. Daarvoor moest ze wel uitwijken naar Utrecht, waar ze kleiner woont en driehonderd euro meer per maand betaalt. "En omdat ik daar ook borg moet afstaan en een halve maand dubbele huur betaal, kom ik in de financiële problemen. Maar ik ben al lang blij dat ik iets heb gevonden."
Contracten van twee jaar
Marcel Trip van de Woonbond krijgt per maand gemiddeld tien meldingen van huurders die hetzelfde overkomt. "Maar de verwachting is dat het er meer worden omdat nu de tijdelijke contracten aflopen die twee jaar geleden werden afgesloten."
Trip denkt bovendien dat maar een klein deel van de gedupeerden bij hem aanklopt. "Simpelweg omdat ze de Woonbond niet kennen, of omdat ze weten dat ze een tijdelijk contract tekenden en het als logisch ervaren als het afloopt."

Huurrechten
Bij het huurhuis van De Wit in Soest werd de huurprijs verhoogd van 904 naar 950 euro per maand. Het appartement is inmiddels weer verhuurd, dit keer met een jaarcontract. Debby was bereid de huurverhoging te betalen als dat betekent dat ze erin kan blijven, maar dat wil de huurbaas niet, 'omdat ik anders huurrechten krijg', zegt De Wit.
Het is het risico van de wet doorstroming huurmarkt die in 2016 werd ingevoerd. Volgens woningmarktexpert Peter Boelhouwer zorgt die er aan de ene kant voor dat verhuurders makkelijker een woning beschikbaar stellen, er meer geïnvesteerd wordt en dat zo de huurders makkelijker doorstromen. "Maar het heeft natuurlijk veel invloed op de maatschappij. En het is helemaal zuur als je de verhoogde huur wel wilt betalen, maar de verhuurder dat niet wil omdat je anders rechten krijgt", zegt Boelhouwer.
'Huurders kunnen geen kant op'
Verschillende Kamerleden willen daarom af van de wet voor de particuliere sector. Volgens Henk Nijboer (PvdA) moeten de tijdelijke contracten alleen worden ingezet voor wie ze bedoeld zijn, zoals studenten. "Nu maken verhuurders misbruik van de woningnood. Huurders betalen al de hoofdprijs en kunnen soms zelfs met hun hele gezin geen kant op. Daar moet een einde aan komen."
Ook GroenLinks, SP en PVV zijn er niet tevreden over. "Nu de huurbescherming is verzwakt zijn huurders de dupe van een verdere flexibilisering van de huurmarkt", zegt Paul Smeulders van GroenLinks. "Juist in een overspannen woningmarkt moeten huurders beschermd worden. Deze wet is nu vooral goed voor verhuurders die op korte termijn winst willen maken."

Meer aanbod
Laurens van de Noort van Vastgoed Belang is juist voorstander van de wet. "De wet is behulpzaam in het creëren van aanbod in tijden van schaarste. Sommige woningen werden eerder niet beschikbaar gesteld omdat het eerst zo was dat de huurder er zo lang kon blijven wonen als hij of zij wil. Dat schrok sommige potentiële verhuurders af om hun woning te verhuren."
Van de Noort wil het beeld dat particuliere verhuurders gebruik maken van tijdelijke contracten om de huur te kunnen opschroeven nadrukkelijk tegenspreken. "Verhuurders zijn gebaat bij een langdurige relatie met hun huurder. Elke keer dat een huurder vertrekt ben je als verhuurder kosten kwijt aan een makelaar en het opstellen van een contact. Die kosten wil je het liefst voorkomen. Bovendien blijkt uit cijfers van het CBS dat in 2018 de huurstijging in de private vrije huursector gemiddeld 3,2 procent bedroeg, dat is inclusief inflatie. Dat levert toch echt een ander beeld op."
Contract voor onbepaalde tijd
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken reageert dat met de mogelijkheid van tijdelijke huurcontracten meer woonruimte loskomt. "Daarmee zijn de mensen die dringend woonruimte nodig hebben, geholpen. Daarnaast leveren tijdelijke huurcontracten voor huurders meer zekerheid op dan bijvoorbeeld anti-kraakovereenkomsten", zegt een woordvoerder.
"Het huurcontract voor onbepaalde tijd moet in de meeste gevallen wel het uitgangspunt blijven. Woningcorporaties mogen daarom maar in een beperkt aantal gevallen tijdelijke contracten aanbieden", vervolgt de woordvoerder. "In de particuliere sector zullen de grote professionele verhuurders ook niet de rompslomp van telkens nieuwe verhuringen willen. De minister houdt een vinger aan de pols en volgt het gebruik van tijdelijke contracten. Het blijft ook nu belangrijk dat de huurder goed weet of zijn contract voor onbepaalde tijd is."
Voor De Wit zal deze situatie gelukkig niet meer voorkomen. "Ik heb inmiddels een huis gevonden waar ik meteen een contract voor onbepaalde tijd heb gekregen." Het is voor haar een enorme opluchting.