Ga naar de inhoud
Economie

Minister Schouten wil verbod op pulsvissen aanvechten bij rechter

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Beeld © ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil het verbod op de pulsvisserij aanvechten bij het Europees Hof van Justitie.

Begin deze week stemde het Europarlement in met het verbod. Dat gebeurde volgens de minister alleen niet op basis van de meest actuele wetenschappelijke adviezen.

Wetenschappelijk onderzoek

Bij pulsvissen worden vissen met stroomstootjes opgeschrikt van de bodem van de zee. Ze worden dan gevangen in het net. Wetenschappers zijn postief over deze methode, maar een onderzoek naar de effecten ervan is nog niet afgerond.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Schouten dat een beroep tegen het verbod wordt voorbereid. Ze moet daarmee wel wachten tot ook de Europese ministers van Landbouw met het verbod hebben ingestemd. Dat zal naar verwachting snel gebeuren, waarna het verbod op 1 juni van kracht wordt.

Twintig kotters

Minister Schouten wil het wetenschappelijk onderzoek dat nu loopt naar de pulsvisserij afronden. Daarom geeft ze twintig kotters toestemming om door te gaan met pulsvissen tot het einde van dit jaar. De onderzoeksresultaten kunnen worden gebruikt voor de procedure bij het Europese Hof van Justitie.

Nog eens 22 kotters mogen tot 1 juli 2021, de datum waarop het verbod ingaat, blijven vissen. 

De minister waarschuwt wel dat de rechtszaak de vissers op korte termijn niet zal helpen omdat deze 'enkele jaren duren' kan duren.

Definitief
Lees ook:
Definitief verbod pulsvissen per 1 juli 2021: 'Mes in rug voor vissers'