Economie

Minister wil dat ontslagen winkelpersoneel werk vindt in zorg

18 april 2019 16:15 Aangepast: 18 april 2019 16:36
Werken deze Intertoys-medewerkers straks in de zorg? Beeld © ANP

De recente golf faillissementen in de winkelstraat kan een zegen zijn voor de zorg, die schreeuwt om personeel. Via de curatoren van de failliete bedrijven probeert het ministerie van Volksgezondheid een deel van het ontslagen winkelpersoneel naar de zorg te halen.

Dat bevestigt een woordvoerster van het ministerie.

In februari ging speelgoedketen Intertoys failliet, met 3200 werknemers in Nederland. Dankzij de gedeeltelijke doorstart van de keten onder een nieuwe eigenaar bleven zo’n 1500 banen gespaard. De overige werknemers staan door het faillissement op straat.

Van Intertoys naar zorg

Uit het deze week gepubliceerde eerste faillissementsverslag van Intertoys blijkt, dat het ministerie van Volksgezondheid actief probeert om een deel van die werknemers te bewegen om over te stappen naar de zorg.

In hun verslag schrijven curatoren Joris Lensink en Jasper Berkenbosch dat ambtenaren van het ministerie hen verzochten om 'het enorme aantal van 100.000 vacatures in de zorg expliciet onder de aandacht te brengen, en de mogelijkheden tot omscholing in dat verband.'

Succes

Daphne Kerremans, de woordvoerder van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, bevestigt de actie. "Er dreigt een groot personeelstekort in de zorg, en het kabinet heeft daarover de noodklok geluid. Minister De Jonge heeft vorig jaar gezegd dat we alles uit de kast moeten trekken om dat probleem op te lossen. Daarbij moeten we creatief zijn."

Toen begin vorig jaar winkelketen Kijkshop failliet ging, benaderde het ministerie daarom voor het eerst een curator. "Er werden toen informatiebijeenkomsten georganiseerd om mensen op het werk in de zorg te wijzen. Dat bleek een succes. Voor ons, maar ook de curator was ermee geholpen. Hij zat met mensen die boos en verdrietig waren dat ze hun baan waren verloren."

Enthousiaste reacties

Eerder zei curator Cees Klomp van Kijkshop dat 67 mensen destijds enthousiast reageerden, waarvan er inmiddels dertig daadwerkelijk in de zorg werken. Bij Kijkshop werkten in totaal 450 mensen.

Gezien de positieve resultaten bij Kijkshop besloot het ministerie de actie te herhalen. "We hebben het inmiddels gedaan bij een aantal andere faillissementen, en nu inderdaad weer bij Intertoys", aldus Kerremans.

Van die acties kan zij nog geen concrete resultaten noemen. "Dat is ook lastig, want soms werkt iemand al één dag, maar is de rest van de week nog in opleiding. Reken je die wel mee, of niet?"

Omscholingsbudgetten

Het ministerie tekent aan dat niet iedereen zomaar de overstap van de retail naar de zorg kan maken. "Bij winkelketens als Kijkshop, Intertoys en Coolcat werken mensen die dienstverlenend en loyaal zijn. Ook zijn zij gewend om te werken met mensen. En er zijn mensen die al een achtergrond in de zorg hebben, of in de zorg laaggeschoolde werkzaamheden kunnen verrichten. Maar waar scholing noodzakelijk is, zijn daarvoor budgetten beschikbaar."

Vorig jaar stelde het kabinet een budget van 345 miljoen euro beschikbaar voor opleidingen en bijscholingen in de zorg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore