Ga naar de inhoud
Economie

Belastingdienst voldoet na jaar vertraging nog steeds niet aan AVG

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Beeld © ANP

De Belastingdienst voldoet nog steeds niet aan de regels van de 'nieuwe' Europese privacywet. Uiterlijk in mei vorig jaar had de fiscus zijn zaakjes op orde moeten hebben.

Al voor dat moment was duidelijk dat de Belastingdienst de deadline niet zou gaan redden omdat de dienst op een gigantische databerg zit en werkt met veel verschillende, soms verouderde, systemen.

Deadline moet wéér worden verlegd

Dus kost het nu eenmaal tijd om de processen te veranderen en gegevens die niet meer bewaard mogen worden te verwijderen, is het idee. Maar zelfs de bijgestelde deadline daarvoor gaat de Belastingdienst niet halen.

Vorig jaar schreef staatssecretaris Menno Snel van Financiën nog aan de Tweede Kamer dat de dienst binnen een jaar, op 25 mei 2019, aan de regels zou moeten voldoen. Dat moet nu weer worden bijgesteld.

Miljoenen documenten

Het verwijderen van oude gegevens neemt meer tijd in beslag. "Ten aanzien van de maatregel 'verwijderen oude gegevens' is geconstateerd dat het voor eind mei 2019 niet gaat lukken de achterstand bij het verwijderen van verouderde gegevens weg te werken", schrijft de Belastingdienst nu.

Daar zijn twee redenen voor. In sommige oude systemen kunnen gegevens die verwijderd moeten worden niet worden verwijderd op dit moment. Dus moeten die systemen eerst worden aangepast, maar dat is 'dusdanig ingrijpend gebleken, dat dit op korte termijn niet mogelijk is'.

Bovendien moeten de digitale documenten volgens de dienst stuk voor stuk handmatig beoordeeld worden op de aanwezigheid van persoonsgegevens. Helaas voor de Belastingdienst gaat het om honderden miljoenen documenten. "Het kost meer tijd om dat te realiseren."

Volgende maand een update

Hoe het nu verder moet en hoe lang het allemaal gaat duren wordt pas later duidelijk. Eind mei geeft Snel de Kamer een update over de stand van zaken.

Ondertussen is de Auditdienst Rijk, de accountant van de overheid, gevraagd om een onderzoek te doen naar de implementatie van de AVG bij het ministerie van Financiën, waaronder ook de Belastingdienst.