Ga naar de inhoud
Economie

Automatiseerder Atos mag jubileumuitkering niet schrappen

In 2008 was er ook al onrust over de arbeidsvoorwaarden bij automatiseerder Atos. Beeld © ANP

Automatiseerder Atos Nederland heeft de jubileumuitkering van één maandsalaris voor haar oudgediende werknemers geschrapt. De rechter maakte onlangs gehakt van die beslissing.

Werknemers die het 25 of zelfs 40 jaar volhouden bij de Nederlandse dochter van het Franse automatiseringsbedrijf kregen tot voor kort een extra maandsalaris uitgekeerd. Maar omdat de resultaten van Atos Nederland in 2016 en 2017 tegenvielen, wilde het bedrijf de jubileumuitkering schrappen.

Extra scholingsbudget

De automatiseerder was van plan om de uitkering te vervangen door een scholingsbudget. Dat zou de verouderde kennis van het personeel weer up-to-date moeten maken. 

Omdat het automatiseringsbedrijf geen CAO-overleg meer voert met de vakbonden is voor een versobering van de arbeidsvoorwaarden een akkoord van de betrokken werknemers noodzakelijk. Atos zette de ondernemingsraad onder druk om snel akkoord te gaan met het besluit, maar dat weigerde het orgaan.

Eenzijdig geschrapt

Omdat Atos er met de ondernemingsraad niet uitkwam, besloot het de jubileumuitkering eenzijdig te schrappen. Maar dat pikten een aantal medewerkers niet. Drie van hen stapten met steun van vakbond FNV naar de rechter. Uit een gisteren openbaar geworden vonnis van de rechtbank Amsterdam blijkt dat de rechter de vloer met de beslissing van Atos aanveegt.

Volgens de rechtbank is het schrappen van de uitkering niet rechtmatig en niet in overeenstemming met het vereiste van goed werkgeverschap. Daarom moet Atos de volledige uitkering aan de werknemers betalen.

Door de strot

De stelling van Atos dat de ondernemingsraad zo goed als akkoord was, wordt door de kantonrechter niet gedeeld. Ook ontbreekt er voor Atos een zwaarwichtig belang, waren de voorstellen onhelder en probeerde het bedrijf ze door de strot van de ondernemingsraad te drukken, constateerde de rechtbank.

De vervanging door een opleidingsbudget krijgt evenmin genade. "Het is in beginsel aan de werkgever om ervoor zorg te dragen dat alle werknemers, dus ook de oudere, hun kennis op peil kunnen houden." Volgens de rechter is Atos daar 'niet scherp op geweest' en moet het de rekening daarvoor niet doorschuiven naar het personeel.

Mandy Dielemans, die optrad als advocaat van de werknemers: "Atos wil, een beetje cru gesteld, het opleidingsbudget deels financieren door de jubileumuitkering van de werknemers af te pakken. Dat is zuur voor werknemers die lang in dienst zijn, omdat die uitkering toch voelt als een waardering voor hun loyaliteit. Bovendien hebben werknemers van Atos de afgelopen jaren toch al behoorlijk wat ingeleverd."

'Belangrijke uitspraak'

Bestuurder Ger Klinkenberg van vakbond FNV, die de werknemers bij hun rechtszaak begeleidde, zegt 'zeer verheugd' te zijn met het vonnis. "Het is een belangrijke uitspraak, omdat werkgevers zich moeten realiseren dat dit niet zomaar kan."

Atos-woordvoerster Marianne Hewlett bevestigt dat de automatiseerder de jubileumuitkeringen wil vervangen voor extra opleidingsbudgetten. "Wij zetten de laatste tijd zwaar in op opleidingen en bijscholingen. Dat is van belang in het kader van de snelle ontwikkelingen in de sector."

Atos overweegt tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.