Economie

Hoorzitting over belastingontwijking Shell gaat morgen niet door

17 april 2019 15:38
Topvrouw van Shell Nederland Marjan van Loon. Beeld © ANP

De langverwachte hoorzitting over belastingontwijking door multinationals gaat morgen niet door. De zitting die werd ingepland na berichten dat Shell geen winstbelasting betaalt in Nederland wordt verplaatst naar een nog onbekende datum.

Dat blijkt uit de agenda van de Kamercommissie Financiën. Een reden voor het uitstel wordt niet genoemd, maar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bevestigt dat uitstel nodig is omdat er nog bedrijven moeten worden uitgenodigd.

Shell door de pomp

De hoorzitting werd op de agenda gezet naar aanleiding van de berichten dat Shell in Nederland helemaal geen winstbelasting zou betalen. Aanvankelijk bedankte Shell voor de uitnodiging van de Kamer en vond dat werkgeversorganisatie VNO-NCW prima namens het hele bedrijfsleven daar kon spreken.

Uiteindelijk ging de oliereus toch door de pomp. Topvrouw Marjan van Loon wilde toch tekst en uitleg komen geven, maar alleen als er niet gesproken zou worden over de belastingaangifte van Shell en dat er ook andere bedrijven zouden komen.

Die moeten blijkbaar nog uitgenodigd worden en het is te kort dag om de hoorzitting morgen al te laten plaatsvinden. Welke bedrijven er nog uitgenodigd moeten worden is nog onduidelijk. De Kamerleden die over het uitnodigingsbeleid gaan waren niet bereikbaar voor commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van