Economie

Nederlandse EU-parlementariërs blunderen met stemming WW-export

17 april 2019 15:13 Aangepast: 18 april 2019 13:57
Het Europarlement in Straatsburg. Beeld © EPA

Door een blunder van Nederlandse Europarlementariërs wordt er morgen toch gestemd over de door Nederland verfoeide nieuwe Europese regels voor WW-export. Meer dan de helft van Nederlandse Europarlementariërs was maandag afwezig toen een besluit werd genomen om toch over dit wetsvoorstel te stemmen. Slechts vier parlementariërs hadden dit tegen kunnen houden.

Maar ze waren er niet, blijkt uit de stemmingslijsten van het Europees parlement. Van de 26 Nederlandse Europarlementariërs kwamen er 11 stemmen in Straatsburg. De overige 15 parlementariërs waren niet aanwezig. Van PvdA, GroenLinks, SP en SGP was niemand aanwezig, van PVV, CDA en D66 waren niet alle parlementariërs present.

Waarom de politici er niet waren, is onduidelijk. RTL Z benaderde de partijen waarvan geen enkele parlementariër stemde, zij reageerden niet direct op een verzoek om commentaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europees Parlement stemt toch over omstreden WW-export, uitstel van de baan

Toch een stemming

Mede doordat de Nederlandse parlementariërs niet stemden, slaagde de opzet van de sociaaldemocratische fractie in het parlement. Die deden begin deze week een poging om het voorstel weer op de parlementaire agenda te krijgen, nadat het er eerst vanaf was gehaald omdat andere fracties het niet met het voorstel eens waren.

Het gevolg van de stemming, waarbij 151 parlementariërs vóór stemden en 148 tegen het opnieuw agenderen, is dat morgen gestemd wordt. Bij een gelijk aantal stemmen was de stemming ook doorgegaan, volgens een woordvoerder van het parlement.

Slecht nieuws

Vier tegenstemmen erbij en dit voor Nederland zo belangrijke onderwerp was over de Europese verkiezingen heen getild. Minister van Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) voerde flink campagne om het voorstel te laten wijzigen. 

Er wordt gestemd over een breder pakket aan maatregelen voor sociale zekerheid in de EU waar nieuwe regels in staan over het meenemen van WW-uitkeringen van het ene EU-land naar het andere. Dat daar morgen over gestemd wordt, is slecht nieuws: de kans is groot dat het voorstel wordt aangenomen.

Dat betekent dat arbeidsmigranten die in Nederland werkloos raken, hun WW-uitkering zes maanden mogen meenemen naar een andere EU-lidstaat. Nu is die periode gemaximeerd op drie maanden. Dat dit ruimer wordt, werkt uitkeringsfraude in de hand en kost 16 miljoen op jaarbasis, vreest Nederland.

Protest Koolmees

De protesten van minister Koolmees lijken dus vruchteloos. Des te opmerkelijker is dat van de vierkoppige D66-fractie alleen Sophie in 't Veld kwam opdagen om te stemmen.

Volgens een woordvoerder van de D66-fractie in het Europarlement was er geen specifieke reden voor de afwezigheid van de andere fractieleden. Een van hen was simpelweg te laat omdat maandag als reisdag geldt voor de parlementariërs, een ander was vanwege privéomstandigheden in Nederland. 

"Waarom de derde niet heeft meegestemd weet ik niet precies, maar ik vermoed dat die op enig moment naar een afspraak is gegaan", mailt de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Besluit over omstreden WW-export weer uitgesteld, landen oneens

Individueel verschil

Bij de VVD, waar alle drie de parlementariërs wel gingen stemmen, is veel onbegrip dat Nederlandse Europarlementariërs niet stemden. "Door niet te stemmen, komt dit voorstel toch in stemming morgen", zegt Dennis Wiersma, Tweede Kamerlid van de liberalen. "Ik ben gewoon heel verbaasd, eigenlijk vrij woest."

"Elke Nederlander had hier individueel verschil kunnen maken", zegt Wiersma over het feit dat de stemming met een verschil van vier stemmen verloren ging. 

'Nederlandse WW in de uitverkoop'

"De Nederlandse WW gaat in de uitverkoop, met toestemming van de Nederlandse partijen", zegt Wiersma. "Hier in Den Haag maken we ons er al heel druk om, maar blijkbaar haken partijen af als het in Brussel op de agenda staat. Dit is een klap in het gezicht voor alle mensen die zich zorgen maken over mogelijk uitkeringstoerisme dat je met dit voorstel krijgt." 

Hij zet in het bijzonder vraagtekens bij het stemgedrag van GroenLinks-parlementariër Judith Sargentini. "Ze stemde wel over de eerste vier voorstellen, maar was afwezig toen het hierover ging."

GroenLinks wel tegen verlenging WW-export

Volgens de stemmingslijst was ze inderdaad niet bij die stemming. "Judith Sargentini heeft de eerste vier punten wel gestemd, daarna moest ze weg", zegt een woordvoerder van GroenLinks, die toevoegt dat als Sargentini er wel was geweest ze voor behandeling van het dossier had gestemd.

Zo kan het nieuwe parlement dat op 1 juli aantreedt ermee verder, dat hoort bij het democratisch proces redeneert GroenLinks. De partij wil morgen wel tegen de verlenging van de WW-export stemmen. 

GroenLinks-parlementariër Bas Eickhout was er niet bij omdat hij spitzenkandidaat is voor de Groenen en daarvoor op pad was. Een spitzenkandidaat is een Europarlementariër die ambities heeft om voorzitter te worden van de Europese Commissie en Jean-Claude Juncker op te volgen. 

Na goedkeuring van het Europarlement moet het wetsvoorstel ook nog worden goedgekeurd door de EU-lidstaten in de Raad voor de Europese Unie. Wanneer het dossier daar weer wordt opgepakt is niet duidelijk. Een woordvoerder van Roemenië, de huidige voorzitter van de Raad zei gisteren dat de lidstaten voorlopig niet meer vergaderen over het onderwerp. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van