Economie

Europees Parlement stemt toch over omstreden WW-export, uitstel van de baan

16 april 2019 16:37 Aangepast: 17 april 2019 16:32
Minister Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

Het Europees Parlement gaat toch nog voor de Europese verkiezingen stemmen over nieuwe regels voor het exporteren van werkloosheidsuitkeringen. Dat lijkt slecht nieuws voor Nederland.

De regels zouden het onder meer mogelijk maken voor buitenlandse werknemers om een half jaar lang een WW-uitkering uit Nederland te krijgen terwijl ze in een ander land op zoek gaan naar werk.

Het besluit over deze maatregelen, onderdeel van een pakket regels voor sociale zekerheid in de EU, werd al vaker uitgesteld. Afgelopen week leek het erop dat het parlement de keuze zou opschuiven tot na de Europese verkiezingen eind mei.

Maar het wordt toch een ander verhaal. Op initiatief van de sociaaldemocraten in het EP gaat het parlement toch woensdagmorgen al debatteren over het voorstel. Donderdagmiddag volgt dan een stemming.

Miniatuurvoorbeeld
Toch niet:

Europees besluit over WW-export op de lange baan geschoven

Landen blijven het oneens

Of dat op korte termijn ook gevolgen heeft is niet zeker. De lidstaten en het parlement moeten het eens worden, voordat het pakket aan regels wetgeving kan worden. Tot nu toe stuitten verschillende voorstellen, waar al sinds 2016 aan wordt gesleuteld, keer op keer op verzet van de Europese landen.

Twee weken geleden lagen de afspraken ter stemming voor aan de lidstaten. Zeventien landen waren voor de wetgeving, drie stemden niet en acht landen waren tegen. Daardoor werd het voorstel niet aangenomen

Onder meer Nederland, mordicus tegenstander van de nieuwe regels, wilde meer tijd. Dat het Europarlement nu donderdag gaat stemmen, lijkt daarom een tegenvaller voor Nederland.

Hoe nu verder? 

Wanneer het dossier weer wordt opgepakt door de lidstaten is niet duidelijk. Een woordvoerder van Roemenië, de huidige voorzitter van de Raad van Europese Unie waarin regeringen van lidstaten vergaderen, laat weten dat de lidstaten voorlopig niet meer vergaderen over het onderwerp. 

Ongeacht de uitslag van de stemming in het Europees Parlement: het wordt pas weer opgepakt door de lidstaten als er al een nieuw parlement is gekozen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Besluit over omstreden WW-export weer uitgesteld, landen oneens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van