Economie

Al deze mensen cashen bij de aanstaande beursgang van Uber

19 april 2019 06:15 Aangepast: 19 april 2019 10:54
Gevallen wielergod Lance Armstrong is een van de investeerders in Uber. Beeld © AFP

Taxi-app Uber gaat begin mei naar de beurs. Het is duidelijk dat een aantal partijen, in ieder geval op papier, dan plotsklaps heel rijk is. Onder hen zijn uiteraard de oprichters en een aantal bestuurders, maar ook de Japanse investeerder Softbank en Saoedi-Arabië.

Een prijs voor de aandelen is nog niet genoemd, maar in de markt wordt er wel een waarde van de onderneming genoemd van zo'n 100 miljard dollar. Hoeveel stukken bestaande aandeelhouders verkopen is nog niet duidelijk.

Als zij een deel van hun stukken verzilveren, dan krijgen zij in daarvoor ieder geval harde knaken in handen. Met de aandelen die ze aanhouden, worden ze op papier vermogend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaat beursnieuweling Uber wel geld verdienen?

Softbank en Saudi's

De grootste aandeelhouder is Softbank, de Japanse investeerder die belangen heeft in verschillende techbedrijven. Het belang van 16,3 procent is, uitgaande van een totale waarde van het concern, een slordige 16 miljard waard. Softbank kocht het belang begin vorig jaar toen Uber op 48 miljard dollar gewaardeerd werd, de helft van nu dus.

Het Saoedische The Public Investment Fund is een andere grote belegger. Het staatsfonds heeft een belang van 5,3 procent, wat neerkomt op een waarde van circa 5 miljard dollar. Ook die maken een mooi rendement: de Saoedi's kochten het belang minder dan drie jaar geleden voor 3,5 miljard dollar.

De manager van het Saoedische fonds heeft ook een goede zet gedaan door 122.000 aandelen te kopen. Die zijn nu bijna 9 miljoen dollar waard.

Oprichters en management

Niet alleen investeerders worden rijk door de beursgang van Uber. Ook de oprichters en het management profiteren. Uber werd destijds opgericht door Travis Kalanick en Garret Camp. Het belang van Kalanick van 8,6 procent is zo'n 8,6 miljard waard, het belang van Camp circa 6 miljard dollar.

De huidige ceo van Uber is Dara Khosrowshahi. Hij heeft 196.000 aandelen, goed voor circa 14 miljoen dollar. De huidige chief technology officer (cto), Thuan Pham, mag evenmin klagen. Zijn 5,4 miljoen aandelen zijn een kleine 400 miljoen dollar waard. Operationeel directeur Barney Harford heeft voor ongeveer 7,5 miljoen dollar aan aandelen.

Tweet van 2,4 miljard

Veel beter af is Ryan Graves. Hij heeft 33 miljoen aandelen en die zijn zo'n 2,4 miljard dollar waard. Dat vermogen dankt hij aan antwoord op een tweet van Kalanick waarin hij om medewerkers vroeg. Graves reageerde in 2010 op de tweet en hij werd zo de eerste werknemer van Uber.

De persoon die op de grootste waarde aan aandelen Uber zit, is Matt Cohler. Hij is een bekende investeerder uit Silicon Valley. Cohler heeft een belang van maar liefst 11 procent, oftewel circa 11 miljard dollar. Via zijn investeringsmaatschappij Benchmark was hij één van Uber's eerste en grootste investeerders.

Alphabet en Jeff Bezos

Ook Alphabet, het moederbedrijf van Google, pikt een graantje mee. Zijn belang in Uber is ongeveer 5,2 miljard dollar waard, uitgaande van een totale waarde van Uber van honderd miljard.

Jeff Bezos, oprichter van Amazon en de rijkste persoon ter wereld (ondanks zijn dure scheiding van 35 miljard dollar), heeft eveneens aandelen Uber. Hij nam in 2011 deel in één van de eerste rondes waarin de taxi-app geld ophaalde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Uber bij beursgang 100 miljard dollar waard'

Lance Armstrong

Andere beleggers in Uber zijn onder meer Ariana Huffington, oprichter van online krant The Huffington Post, en voormalig profwielrenner Lance Armstrong. De zevenvoudig Tour de France-winnaar, die zijn overwinningen moest inleveren vanwege zijn dopinggebruik, stak in 2009 100.000 dollar in een investeringsmaatschappij.

Het grootste deel van Armstrongs geld ging naar Uber, schrijft CNBC. Dat bedrijf was toen in totaal 3,7 miljoen dollar waard. Als die ton in dollars volledig naar Uber was gegaan, dan zouden die aandelen nu 2,7 miljard dollar waard zijn, maar het is dus wat minder.

Manager van Lady Gaga

Daarnaast stak een reeks andere investeerders geld in Uber, weet Business Insider te vertellen. Het gaat dan om Troy Carter, de voormalige manager van Lady Gaga, Airbnb-ceo Brian Chesky, en acteur Gary Vaynerchuk, die speelde in de televisieshow Planet of the Apps.

Daarnaast heeft volgens Business Insider Naval Ravikant aandelen. Hij is de oprichter van AngelList, een website die start-ups en investeerders aan elkaar probeert te koppelen. Ook David Sacks, naast Elon Musk een van de oprichters van PayPal, zou er geld in hebben zitten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van