Een groot deel van de Tweede Kamer wil met een wetswijziging paal en perk stellen aan het belastingvoordeel voor oliereus Shell. Het bedrijf zou al jaren profiteren van een regeling met de fiscus waardoor het op papier in Nederland geen winst boekt en daar dus geen belasting over betaalt.
Dat scheelt honderden miljoenen aan belastinginkomsten voor de staat, volgens het ministerie van Financiën, meldt Trouw. De krant onthulde vorig jaar dat Shell volgens ingewijden geen winstbelasting in Nederland betaalt.
Maar het gaat om meer dan de belastinginkomsten, zegt Bart Snels, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. "Iedereen moet eerlijk belasting betalen, dus ook onze allergrootste bedrijven. Het is oneerlijk dat die via slimme trucjes miljoenen aan belastingen ontwijken terwijl jij en ik gewoon belasting afdragen", aldus Snels in een persbericht.
Aftrekpost
Het slimme trucje waar Snels op doelt is het opvoeren van zogeheten liquiditeitsverliezen als aftrekpost. Multinationals mogen verliezen die ze bij buitenlandse dochterondernemingen lijden als daar de stekker uit wordt getrokken, als aftrekpost gebruiken.
Er geldt geen tijdslimiet hiervoor, Shell mag dus ook verliezen uit het verleden van de winst aftrekken.
Inperken
Dat wil Snels inperken, en linkse oppositiepartijen SP en PvdA steunen zijn voorstel. De belangrijkste wijzigingen die Snels oppert: alleen verliezen die bij dochterondernemingen in Europa worden gemaakt tellen nog mee, en mogen maximaal voor een periode van drie jaar worden opgevoerd.
Geen winstbelasting
Wat Shell aan belasting betaalt in Nederland, is al langer onderwerp van discussie in politiek Den Haag. Tweede Kamerleden willen dat het bedrijf openheid van zaken geeft, Shell werd daarom uitgenodigd voor een hoorzitting. Die uitnodiging werd in eerste instantie afgeslagen door de oliereus, maar na druk uit de Tweede Kamer zegde het bedrijf toch toe te komen.
Die hoorzitting is donderdag, maar Snels komt nu al met zijn voorstel om de wet te veranderen.

Wet aanpassen
Het plan komt na de felle kritiek vorige week van de Kamerleden op de weigering van Shell om naar de hoorzitting te komen. Maar dat het bedrijf geen winstbelasting betaalt, is geen reden de pijlen alleen op de oliereus te richten, geeft Snels toe. "Dan moeten we niet boos worden op Shell, maar de wet aanpassen."
Of de wet ook echt wordt aangepast, is nog maar de vraag. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie zijn positief, het CDA wil eerst het voorstel zien en de VVD reageerde niet tegenover de krant. Als D66 en CU instemmen, is dat niet genoeg voor een wetswijziging: in totaal hebben de vijf partijen 61 zetels, waar er 76 nodig zijn voor een Kamermeerderheid.