Ga naar de inhoud
Economie

EU-landen geven groen licht voor handelsgesprekken met de VS

Beeld © ANP

De Europese Unie en de VS kunnen binnenkort weer om tafel om te praten over een handelsakkoord. Eurocommissaris Cecilia Malmström heeft groen licht gekregen van de lidstaten gekregen om de gesprekken op te starten.

Er kan nu op twee vlakken worden onderhandeld over het wegnemen van handelsbarrières, meldt de Europese Commissie.

Zo moet er een einde komen aan de heffingen op industriële producten. Daardoor kan de export van de EU en de VS toenemen met zo’n 26 miljard euro, zegt EU-president Jean-Claude Juncker.

Handelsbarrières

Er kan ook worden onderhandeld over het wegnemen van barrières. Zo moet het makkelijker worden voor bedrijven om producten te maken die voldoen aan Amerikaanse of Europese standaarden.

Over landbouw wordt niet onderhandeld in dit gedeeltelijk handelsakkoord. Dat heeft de Europese Commissie in het verleden vaker gezegd en is ook nu weer duidelijk gemaakt.

De VS wil juist dat er wel wordt gesproken over het afschaffen van Europese heffingen op Amerikaanse landbouwproducten.

Amerikanen aan zet

EU-commissaris Malmström is blij dat ze weer om de tafel kan met de Amerikanen. "Het is een welkom besluit, dat gaat helpen om de spanningen te verlichten."

Ze denkt dat er snel een akkoord kan worden gesloten, ondanks dat er nog wat gevoeligheden zijn. "We zijn er klaar voor. Het is nu aan de Amerikanen", aldus Malmström.

Kaas en vliegtuigen

Vorige week dreigde de VS nog met nieuwe heffingen op goederen uit de EU. De Verenigde Staten kwamen met een lange lijst producten waar importheffingen op zouden komen, waaronder kaas, mosselen en vliegtuigen van Airbus.

De Amerikanen zijn vooral verbolgen over Airbus, dat volgens onderzoek van Wereldhandelsorganisatie WTO 10 miljard euro aan subsidies krijgt.