Economie

Kabinet wil belastingstelsel hervormen, start zes onderzoeken

15 april 2019 13:14 Aangepast: 16 juli 2019 14:33
Het kabinet onderzoekt onder andere hoe het bedrijven als Airbnb kan belasten. Beeld © ANP

Het belastingstelsel moet flink veranderen en daarom begint het kabinet zes onderzoeken. De uitkomsten van die onderzoeken worden de bouwstenen voor belastinghervorming voor een volgend kabinet.

De onderzoeken moeten in 2020 klaar zijn, schrijft staatssecretaris van Financiën Menno Snel maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Op basis van de uitkomsten kan een nieuw kabinet keuzes maken over aanpassingen van het belastingstelsel.

"Het belastingstelsel heeft net als een huis onderhoud nodig",  zegt het ministerie van Financiën. "Soms een kleine greep, soms een grote modernisering."

Van Airbnb tot duurzaamheid

De onderzoeken gaan over zes verschillende onderwerpen:

  • Platformeconomie: Op welke manier kun je belasting heffen over inkomsten via digitale platformen zoals Uber, Airbnb en Deliveroo? Moet daar iets aan veranderen?
  • Vereenvoudiging: "Kleine en grote beleidsaanpassingen hebben geresulteerd in een ingewikkeld stelsel", schrijft Snel. Zo is er in de loop der jaren een veelheid aan regelingen en uitzonderingen ontstaan. Denk aan de zelfstandigenaftrek, giftenaftrek, het lage btw-tarief voor boodschappen, verlaagde accijnzen voor kleine brouwerijen. Hij laat onderzoeken of dat eenvoudiger kan.
  • Belasting voor ondernemers: De minister wil onderzoeken hoe bij directeur-grootaandeelhouders en ondernemers kapitaalinkomen en arbeidsinkomen relatief tot elkaar worden belast. Zijn er verbeteringen mogelijk, kan het bijvoorbeeld eerlijker en eenvoudiger?
  • Toekomst van de vennootschapsbelasting: Op welke manier kun je op een eerlijke en makkelijke manier belasting heffen bij bedrijven? De minister wil uitzoeken hoe Nederland een gunstig vestigingsklimaat behoudt voor internationale bedrijven zonder een 'belastingparadijs' te worden.
  • Vergroening en gevolgen voor de schatkist: Het gaat dan bijvoorbeeld om de opkomst van de elektrische auto. Als we meer elektrisch gaan rijden, lopen de belastinginkomsten terug. De fiscus kan dan minder wegenbelasting en benzineaccijnzen ophalen. Hoe moeten we daarmee omgaan? En kunnen we belastingen nog meer gebruiken om klimaatvriendelijk gedrag te stimuleren?
  • Verdeling belastingdruk: Hoe slaan belastingen neer bij verschillende huishoudens? En kunnen we komen tot een betere verdeling?
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hervorming belastingstelsel dichterbij: vlaktaks op tafel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van