Economie

15 euro voor een kartonnen doos: woekerbedragen voor Game of Thrones-whisky

15 april 2019 16:35 Aangepast: 16 april 2019 10:15
De acht flessen vertegenwoordigen locaties uit de tv-serie. Beeld © Diageo

Eindelijk staat hij online: het allerlaatste seizoen Game of Thrones. Om de bingewatchavond compleet te maken heeft drankgigant Diageo een exclusieve Game of Thrones-whiskycollectie op de markt gebracht. Op internet is een fles al goud waard.

Wie bij een exclusieve whisky denkt aan een peperdure whisky heeft het fout. De acht flessen Game of Thrones-whisky kosten tussen de 46 en de 81 euro. Maar op Ebay wordt inmiddels het meervoudige gevraagd. Zelfs de lege flessen en kokers worden aangeboden.

Iemand verkoopt vier lege kokers voor omgerekend 140 euro. Een kleine poster kost 40 euro. Zelfs de lege kartonnen dozen worden voor meer dan 15 euro aangeboden. De volledige set kost omgerekend zo’n 1750 euro.

House Tully, House Lannister, House Tyrell

De flessen whisky hebben niet alleen een etiket dat verwijst naar de tv-serie. Het idee is dat de locatie van de distilleerderijen overeenkomsten hebben met locaties, koninkrijken en huizen uit de serie. De acht flessen komen allemaal van verschillende Schotse whiskydistilleerderijen. Onder meer The Singleton en Talisker doen mee.

Wie via de officiële weg nog een fles wil bemachtigen moet goed zoeken. "Ze waren bijna allemaal binnen 48 uur uitverkocht. Sommige zelfs binnen 24 uur", vertelt Tessa Kroon, woordvoerder van Diageo Nederland. Daarom is er een tweede batch besteld, die halverwege mei in de schappen staat.

'Leuke omzet'

Bij de Utrechtse slijterij Bottles & Booze vlogen de flessen de winkel uit. In totaal wist slijter Chibbo van Straaten 75 flessen in te kopen. Dat ging al vrij snel rond op whiskyfora.

"Er was een man uit Amsterdam, een investeerder, die 60 procent van de voorraad in één keer kocht. Dat was eventjes een leuke omzet voor die dag", zegt Van Straaten, die inmiddels is uitverkocht.

Over de kop

Wie de hele collectie bij de Utrechtse slijter had gehaald, was 472 euro kwijt geweest. Ook losse flessen gaan meerdere keren over de kop. Wie besluit zijn fles leeg te bewaren (of leeg te drinken) kan alsnog wat extra verdienen.

Zelfs lege dozen worden aangeboden. Zelfs lege dozen worden aangeboden.

Had Van Straaten dan niet beter de flesjes kunnen bewaren voor zichzelf? "Ik heb zelf ook nog wat staan", lacht hij. "Ik investeer ook in whisky's. Maar je werkt voor je klanten. Een flesje voor mij, een voor mijn werkgever en de rest wordt verkocht."

Geen beleggingsobject

"Het is een onwijs verzamelobject. We hopen dat het meer waard kan worden voor de verzamelaar", zegt Kroon. Whiskykenner Hans Offringa verwacht dat niet, omdat daar de oplage te groot voor is. "Het is vooralsnog niet geschikt als beleggingsobject. Over tien jaar kan het wel interessant zijn, dan zijn de meeste flessen wel opgedronken."

Offringa vindt het een goede marketingstunt van Diageo om mee te liften op het succes van Game of Thrones. Hij heeft al meerdere proeverijen gehouden waar deze whisky's werden geprobeerd. "Het zijn acht mooie whisky's." Offringa is vooral te spreken over de Clynelish en de Royal Lochnagar.

White Walker

Heb je geen zin om stad en land af te zoeken of om monsterbedragen te betalen op Ebay? Whiskymerk Johnnie Walker, eveneens van Diageo, verkoopt al langer een Game of Thrones-whisky, genaamd White Walker. Deze is vrij algemeen verkrijgbaar en met 37 euro ook goedkoper.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van