Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Europees besluit over WW-export op de lange baan geschoven

11 april 2019 13:02 Aangepast: 11 april 2019 13:08
Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Beeld © ANP

Een besluit over nieuwe Europese regels voor het exporteren van WW-uitkeringen wordt op de lange baan geschoven. De lidstaten stelden een besluit al twee keer uit, onder meer omdat Nederland mordicus tegen is. Nu heeft het Europees Parlement besloten om het over de verkiezingen heen te tillen.

Het WW-voorstel is onderdeel van een groter pakket aan nieuwe regels voor sociale zekerheid in de EU. De nieuwe regels zouden het mogelijk maken voor buitenlandse werknemers om een half jaar lang WW uit Nederland te krijgen terwijl ze in een ander land op zoek gaan naar werk.

Fraude

Nu hebben buitenlandse werknemers nog recht op maximaal drie maanden export-WW. Landen als Nederland, Duitsland en Zweden vrezen dat de nieuwe regels misbruik en fraude in de hand werken.

Onlangs onthulde Nieuwsuur nog dat Poolse werknemers vaak misbruik maken van de bestaande mogelijkheid om met behoud van uitkering naar Polen terug te gaan.

Winst voor Nederland

Dat het voorstel nu op de lange baan is geschoven is winst voor de kritische landen. De lidstaten en het Europees Parlement waren het namelijk eigenlijk al eens over een compromis, maar door hevig verzet van Nederland en een aantal andere landen, waren er toch niet genoeg landen voor het voorstel toen daarover twee weken geleden gestemd zou worden in de Raad van de Europese Unie.

Daarvoor was het besluit ook al een keer uitgesteld vanwege onenigheid. De grote partijen in het Europees parlement, dat ook nog in moet stemmen met het uiteindelijke compromis, hebben nu besloten pas te gaan stemmen over het compromis na de verkiezingen. Daardoor zullen de nieuwe regels hoe dan ook niet voor juli worden goedgekeurd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van