Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Weer uitstel brexit: nieuwe deadline op 31 oktober

11 april 2019 01:01 Aangepast: 11 april 2019 10:11
May bij de speciale top in Brussel. Beeld © AFP

De brexit wordt opnieuw uitgesteld. Dat is de uitkomst van de EU-noodtop die speciaal voor die vraag was georganiseerd. Er is gekozen voor een uitstel tot en met 31 oktober waarbij de Britten de Unie eerder kunnen verlaten als het Lagerhuis de bestaande deal goedkeurt.

De EU-regeringsleiders hebben lang vergaderd. Rond 2.00 uur vannacht werd duidelijk dat zowel de EU-leiders als het Verenigd Koninkrijk het eens waren met de datum van de nieuwe deadline.

Premier Mark Rutte is blij me het uitstel en noemt het 'acceptabel'. 

30 juni

De Britse premier Theresa May had verzocht de brexit uit te stellen tot 30 juni, omdat ze hoopt voor die tijd haar deal in vierde instantie toch door het parlement te krijgen.

Er werd al wel even verwacht dat er een vorm van verder uitstel zou komen. De grote vraag was vooral hoe lang dat uitstel dan zou duren.

Deadline 1 is gepasseerd station

Het is niet de eerste keer dat de brexit wordt uitgesteld. Eigenlijk hadden de Britten op 29 maart, klokslag twaalf uur 's nachts, de EU moeten verlaten. Dat was immers de afspraak die bij de onderhandelingen hoorde.

Maar we weten ook dat dat niet is gelukt. Premier Theresa May kreeg onvoldoende steun voor het uittredingsakkoord dat zij met de onderhandelaars van de EU had gesloten. Daarna kwam het eerste uitstel, met twee verschillende data.

De brexit zou op 22 mei plaatsvinden als het was gelukt om alsnog voldoende steun te vinden voor haar deal. Dat gebeurde niet. De afspraak was dan dat de Britten vrijdag zonder deal de EU zouden verlaten. Om dat te voorkomen, vroeg May om een nieuw, kortdurend uitstel.

Langer, flexibel uitstel

Premier Rutte wilde, samen met een aantal collega-regeringsleiders, liever een lang, flexibel uitstel. Zij willen voorkomen dat de lidstaten iedere keer bij elkaar moeten komen voor crisisberaad.

De Fransen namen een veel hardere lijn in, en willen ook niet dat de Britten in de reservetijd nog mee kunnen beslissen over belangrijke Europese zaken.

Irritatie over Macron

In de wandelgangen is veel irritatie over de opstelling van de Franse president Macron. Diplomaten zijn verbaasd dat uitgerekend Frankrijk de eenheid van 27 EU-landen heeft doorbroken, door zo openlijk aan te sturen op een kort uitstel.

Uiteindelijk stond de Franse president alleen met zijn keiharde eis. Naar verluidt zou commissievoorzitter Juncker boos zijn geworden op Macron, vanwege zijn opstelling.

De landen van de EU moesten het unaniem eens worden. Daarbij was een van de belangrijkste zorgpunten dat de lidstaten 'gegijzeld konden worden door een verlenging die het normale functioneren van de EU in gevaar brengt', zoals premier Charles Michel van België vlak voor de top verwoordde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU wil best langer uitstel van brexit, wel onder voorwaarden

Britten moeten niet gaan dwarsliggen 

Michel organiseerde een aparte vergadering met Nederland, Frankrijk, Denemarken, Ierland en Zweden, de landen die het hardst geraakt zullen worden door brexit. De Belgische premier gaf al aan best een uitstel te willen goedkeuren, maar in ruil daarvoor wel gewaarborgd wilde hebben dat de EU zonder problemen kon blijven functioneren.

Diezelfde boodschap hebben premier Rutte en minister Blok van Buitenlandse Zaken ook meerdere malen herhaald. De Britten mogen wat hem betreft langer doen over het vertrek uit de Unie, op voorwaarde dat ze niet gaan dwarsliggen bij EU-besluiten in de periode dat ze er nog bij zitten.

Dat is een lastig punt, want het conservatieve parlementslid en brexiteer Jacob Rees-Mogg wees Rutte er al op dat het huidige Britse parlement niet kan praten voor het volgende, en daar dus ook geen afspraken over kan maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore