Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Frankrijk: Nederland moet meer uitgeven om crisis te vermijden

10 april 2019 13:08 Aangepast: 10 april 2019 13:14
Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën en Economische Zaken. Beeld © AFP

De Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire roept Nederland en Duitsland op om meer uit te geven. Zo kan de groei van de economie worden gestuwd en het risico op een financiële crisis worden verkleind.

Dat zegt Le Maire in een interview met de Financial Times. Volgens hem hebben Nederland en Duitsland genoeg ruimte om meer uit te geven.

Beide landen hebben een begrotingsoverschot en een relatief lage staatsschuld. Het voorstel van Le Maire is onderdeel van zijn plan voor nieuwe groei in de eurozone.

'Geen goed idee'

Volgens Bert Colijn, econoom van ING, komt het plan van Le Maire te vroeg. Nederland en Duitsland doen er nu juist verstandig aan om geen extra geld uit te geven, zegt hij.

"Eigenlijk probeer je als overheid om tegen de cyclus in uit te geven. Als het slecht gaat dan is dat het moment om meer te gaan spenderen en op het moment dat het goed gaat moet je dat juist wat minder doen", zegt Colijn.

Op het moment hebben we de overheidsbestedingen goed op orde en de economie groeit goed. "Dus je zou zeggen, mocht het nou recessie worden dan hebben we de mogelijkheid om meer uit te geven en dan zullen we dat moeten doen", zegt hij.

Appeltje voor de dorst van 11 miljard

Dat is ook precies wat minister van Financiën Wopke Hoekstra van plan is om te doen. Onder de streep van het huishoudboekje van Hoekstra bleef vorig jaar 11 miljard euro over. Dat noemde Hoekstra een 'appeltje voor de dorst' voor de tijd dat het weer wat minder gaat met de economie.

Hoekstra wil voorkomen dat Nederland als het slechter gaat opeens weer moet bezuinigen. Vandaar dat hij ook niet van plan is om bijvoorbeeld de belastingen te verlagen, zei hij eind maart.

De kans is overigens groot dat Hoekstra uiteindelijk toch extra geld zal moeten uittrekken voor de hervormingen van het pensioenstelsel.  

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Kritiek op 'machtsspel' Hoekstra rondom aparte eurozonebegroting

Eurozonebegroting

Al langer werkt Parijs aan plannen om de economische groei in Europa op te krikken. Een eerder voorstel om te werken aan een gezamenlijke begroting voor de eurozone stuitte al op forse kritiek van Nederland.

Het idee achter zo'n aparte eurozonebegroting is een sterkere samenwerking tussen de landen die de euro hebben. Een gezamenlijke begroting kan schokken opvangen als het bij een van de landen misgaat, zoals bij Griekenland een paar jaar geleden.

Hoekstra wil niet meedoen tenzij zijn eisen worden ingewilligd. Om ervoor te waken dat er straks niet alleen maar geld van de noordelijke landen naar de zuidelijke landen gaat, wil Hoekstra een vetorecht voor de lidstaten over voorgenomen uitgaven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van