Economie

Tankstation voor elektrische auto's Fastned wil naar de beurs

09 april 2019 15:52 Aangepast: 10 april 2019 10:30
Fastned heeft inmiddels 91 snellaadstations. Beeld © ANP

Fastned, de exploitant van snellaadstations voor elektrische auto's, wil naar de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf was al genoteerd aan de alternatieve beurs Nxchange.

Met de nieuwe beursnotering wil het bedrijf makkelijker geld kunnen ophalen om de groeiplannen te financieren. "Hiermee krijgen we toegang tot veel meer en veel grotere investeerders", zegt directeur Michiel Langezaal.

De beursgang moet voor de zomer gaan plaatsvinden, als er genoeg belangstelling is voor de aandelen. Details over de beoogde beursgang maakt Fastned nog niet openbaar. Daarom blijft voorlopig onbekend hoeveel geld het bedrijf wil ophalen, of tegen welke prijs de aandelen worden verkocht. 

Flink meer verlies dan omzet

Fastned werd opgericht in 2012, onder meer door ondernemer Bart Lubbers. Het bedrijf heeft sindsdien een netwerk van 91 snellaadstations in Nederland en Duitsland uitgebouwd, en wil verder groeien. Zo moeten er onder meer in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland nieuwe stations komen.

Op eigen kracht kan Fastned dat niet financieren. Het bedrijf boekt namelijk meer verliezen dan er aan omzet binnenkomt. In 2018 bedroeg het verlies 6,3 miljoen euro op een zeer bescheiden omzet van 1,6 miljoen euro.

Veel geld opgehaald

Desondanks wist het bedrijf de afgelopen jaren veel geld op te halen bij investeerders, onder meer via de uitgifte van certificaten van aandelen via de alternatieve beurs Nxchange.

Daarnaast haalde Fastned geld op via leningen. Daardoor stond er bij het bedrijf eind vorig jaar voor ruim 34 miljoen euro aan schuld op de balans. De solvabiliteit, dat de vermogenspositie van de onderneming weergeeft, was met 6,9 procent niet sterk.

Verliezen geen beletsel

Topman Langezaal denkt niet dat de geringe omzet, de verliezen en de magere vermogenspositie een beletsel voor een beursgang vormen. "Het aantal elektrische auto's in Nederland stijgt snel. Wij verwachten daarom dat de omzet onze kosten snel zal inhalen. De verliezen zijn tijdelijk. Wij gaan break even draaien als 1 tot 1,5 procent van de auto's elektrisch is." Aan een concrete datum wil hij zich echter niet wagen.

Ook de Amsterdamse effectenbeurs Euronext legt het kleine bedrijf niets in de weg bij haar noteringsplannen. "Integendeel. Euronext is heel enthousiast over onze komst. Het is juist heel goed dat snelgroeiende bedrijven toegang tot de kapitaalmarkt krijgen, om hun groei te kunnen financieren."

Exclusiviteit

Langezaal erkent dat de verloren rechtszaken over de vraag of Fastned als enige oplaadpunten mag plaatsen op locaties waar zij een vergunning heeft, de waardering van het aandeel kunnen drukken.

"Onze exclusiviteit staat inderdaad ter discussie. Maar er zijn veel factoren die de waardering van het aandeel bepalen. Zo wonnen we recent de zaak over de mogelijkheid om een winkel op onze locaties te openen. Dat kan weer een positief effect hebben op de waardering."

Niet cashen

De notering van Fastned aan de Nxchange zal ophouden te bestaan, bevestigt Langezaal. "Wij zijn begonnen aan de NPEX, en toen overgestapt naar de meer volwassen Nxchange. Nu nemen we de stap naar de grotemensenbeurs."

Volgens de Fastned-directeur is de beursnotering niet bedoeld om de huidige grootaandeelhouders en oprichters de gelegenheid te geven om hun aandelen te verkopen. "Wij zien een mooie toekomst voor de boeg, dus het zou niet logisch zijn als zij nu uitstappen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van