Ga naar de inhoud
Economie

Een ton salaris? In San Francisco stelt dat weinig voor

Rashad en Lianne Nichols met hun kinderen Camden en Trace. Beeld © RTL Z

In Nederland halen de meesten het niet: een gezinsinkomen van een ton per jaar. Maar in het dure San Francisco geldt een inkomen van een ton als een laag inkomen. En dat levert problemen op voor de mensen die er wonen.

Stel je voor: een gezinsinkomen van 117 duizend dollar per jaar, omgerekend zo'n 103 duizend euro. Een inkomen dat je gerust riant mag noemen - naar Nederlandse maatstaven dan. Genoeg om een hypotheek van ongeveer 520.000 euro mee af te sluiten, om bijvoorbeeld dit huis mee te kopen.

In San Francisco lachen ze je uit als je met dat bedrag komt aankloppen voor een woning. Want in San Francisco is een inkomen voor een gezin van vier dat onder de 117.400 dollar ligt, officieel een 'laag inkomen'. Hetzelfde geldt voor de naburige counties, bestuursregio's.

Het leven in en rondom Silicon Valley is in rap tempo duurder geworden, sinds de techindustrie zoveel hoogopgeleid talent naar de regio trekt dat de huizenprijzen omhoog schieten. Ook de kosten voor alledaagse boodschappen en benzine zijn veel hoger dan het Amerikaanse gemiddelde.

'Waarom doen we dit?'

"Ik zou mezelf zeker als iemand uit de middenklasse beschouwen", vertelt Rashad Nichols (40). "Ik werk in het onderwijs voor gehandicapte kinderen, en mijn vrouw Lianna is ambtenaar bij de gemeente."

Samen hebben ze twee jonge kinderen en niet lang geleden kochten ze een eigen huisje in Pleasant Hill, een forensenstad zo'n 45 kilometer buiten San Francisco in Californië. Het leven is er niet zo duur als in San Francisco, maar nog steeds behoorlijk prijzig. Voor een gezin van vier is de bovengrens voor een laag inkomen vastgesteld op zo'n 90.000 dollar per jaar.

Daar zit het gezin ruim boven. Toch moeten ze sappelen om rond te komen. "Het is behoorlijk zwaar", verzucht Rashad. "Er zijn absoluut momenten waarop ik denk: waarom doen we dit, is dit wel het juiste pad?"

Geen vakantie

Een uitstapje met het gezin, of een weekje weg - het zit er gewoon niet in. "We leven nu echt van maand tot maand, van salaris naar salaris. Het zal schelen als onze kinderen straks niet meer naar de opvang hoeven. Dan hebben we iets meer ruimte in ons budget." De kosten voor kinderopvang liggen op 2000 dollar per maand.

En verhuizen, was dat geen optie? "Dat hebben we zeker overwogen", vertelt Rashad. "Mijn vrouw komt uit El Paso in Texas, daar is het leven een stuk minder duur. Daar hebben we wel aan gedacht. Maar we leerden elkaar in de omgeving van San Francisco kennen tijdens onze studie, onze levens zijn hier." 

Bovendien woont Rashads moeder hier in de buurt. "Ik ben enig kind en wil mijn moeder niet alleen achterlaten. Zeker niet omdat dan ook haar kleinkinderen meeverhuizen."

Gewilde plek om te wonen

Vanwege het fijne weer en de culturele voorzieningen in San Francisco is de regio rondom de stad al decennia een gewilde plek om te wonen. In 1940 woonden er nog geen 1,8 miljoen mensen in de regio. Anno 2017 waren dat er met iets minder dan 8 miljoen krap 4,5 keer zoveel.

Na de oorlog groeiden vooral de slaapsteden buiten San Francisco als kool. Een vrijstaand huis plus een auto kwamen voor miljoenen gezinnen binnen handbereik.

Hier ben je arm met salaris van een ton per jaar

01:26

Uren reizen van en naar werk

Sarah Chaffin ziet het met lede ogen aan. "Ik werkte in de vastgoedsector en zag dat meer en meer mensen in de middenklasse niet meer in aanmerking kwamen voor een hypotheek", vertelt ze.

Chaffin noemt ze het 'missende midden'. "Nu al moeten tienduizenden werknemers vanuit steden ver buiten de San Francisco Bay Area iedere dag uren van en naar hun werk rijden, omdat de betaalbare huizen in de buurt op zijn. Ze komen er gewoon niet tussen."

Tweede baan enige optie

Voor docenten die wel in de stad blijven, is een tweede baan vaak de enige optie. "Ik ken docenten die na een hele dag voor de klas ook nog eten bezorgen, omdat ze anders de hypotheek niet kunnen betalen." 

Chaffin besloot tot actie over te gaan, en richtte Support Teacher Housing op. Samen met overheden en techbedrijven wil ze huizen bouwen voor docenten in het lager en middelbaar onderwijs. "In Los Gatos, waar Netflix zit, hebben we inmiddels een oude parkeerplaats gekregen van de gemeente. Hier gaan we een aantal appartementen bouwen."

Inmiddels hebben ook techbedrijven als Facebook een bijdrage geleverd. Het is een begin: als het aan Sarah ligt, worden met hulp van techbedrijven tientallen woningen gebouwd door de hele regio. "Ik hoop dat meer bedrijven uit Silicon Valley hun verantwoordelijkheid nemen en de middenklasse helpen. Straks is er geen docent of ambtenaar of maatschappelijk werker meer te vinden in de regio. Wat voor samenleving zou dat zijn?"

Silicon Valley

Aanvankelijk was de financiële sector van San Francisco de economische motor van de regio, aangevuld met de zware industrie van het naburige Oakland. In de loop van de twintigste eeuw kwam daar een derde sector bij: computertechnologie.

Rondom onderzoeksuniversiteit Stanford bouwden bedrijven als Hewlett-Packard en Apple hun imperium op. De microchips gemaakt van silicium, of 'silicon' in het Engels, gaven Silicon Valley zijn naam.

Anno 2019 hebben techgiganten als Facebook, Google, eBay en Netflix hun hoofdkantoor in de regio van San Francisco. Ze draaien omzetten van miljarden en de goedbetaalde techmedewerkers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld.