Economie

Shell duikt voor hoorzitting over belastingontwijking: 'Ongekend'

09 april 2019 13:52 Aangepast: 09 april 2019 17:43
Marjan van Loon, directeur van Shell in Nederland bij een eerdere hoorzitting in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Multinational Shell heeft zich de woede op de hals gehaald van Tweede Kamerleden. De oliereus weigert volgende week te komen naar een hoorzitting in de Tweede Kamer over belastingontwijking. "Ongekend", aldus Henk Nijboer van de PvdA.

"De Tweede Kamer heeft gezegd: geef opheldering over hoeveel belasting Shell in Nederland betaalt en ze weigeren gewoon te komen", aldus het Tweede Kamerlid. Hij noemt de weigering om te komen een 'belediging van de democratie'. "Als de Tweede Kamer je uitnodigt, dan hoor je te komen."

Nijboer laat het er niet bij zitten: "Ik zal er alsnog op aan dringen dat ze hier zullen komen."

Winstbelasting?

De hoorzitting staat gepland voor donderdag 18 april en is georganiseerd naar aanleiding van berichtgeving van Trouw, die meldde dat Shell geen winstbelasting betaalt in Nederland

Shell wilde toen al niets zeggen. "Shell wil zo transparant mogelijk zijn, maar we laten ons niet dwingen om op basis van anonieme bronnen vertrouwelijke informatie op straat te gooien", verklaarde Shell Nederland-topvrouw Marjan van Loon destijds. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Transparant' Shell zwijgt over winstbelasting, Kamer eist uitleg

VNO-NCW

Het Brits-Nederlandse bedrijf zelf geeft als reden voor de afwezigheid dat het om een gesprek gaat over de belastingheffing bij alle multinationals die in Nederland actief zijn. En daarom laat het bedrijf zich vertegenwoordigen door werkgeversorganisatie VNO-NCW, meldt het in een verklaring.

Shell en haar dochtermaatschappijen betalen netjes alle verschuldigde belastingen, schrijft het bedrijf daarin. "Denk aan belastingen op winst, royalties, loonbelasting van werknemers, en btw en accijnzen. Dan hebben we het voor Nederland over miljarden euro's", aldus directeur Marjan van Loon. 

"Het onderwerp gaat niet over Shell en zou ook niet alleen over Shell moeten gaan. Toch is Shell het enige bedrijf dat is uitgenodigd", voegt een woordvoerder via email nog toe. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van