Accountantskantoor KPMG is vorig jaar binnengelopen met een fraudeonderzoek voor het Havenbedrijf Rotterdam. Het accountantskantoor declareerde ruim 384.000 euro voor het onderzoek. De rechter vindt die rekening te hoog, onredelijk en onduidelijk.
Vorig jaar werd het Havenbedrijf, dat grotendeels eigendom is van de gemeente Rotterdam, opgeschrikt door een omvangrijke fraude door een leidinggevende.
De man zorgde ervoor dat het Havenbedrijf dertien rekeningen van een bedrijf van zijn neef van in totaal bijna een half miljoen euro betaalde, terwijl daar niets tegenover stond.
Lucratieve opdracht KPMG
De vorig jaar ontslagen man liep pas na anderhalf jaar tegen de lamp, nadat ING Bank het Havenbedrijf waarschuwde na verdachte geldopnames. Daarop schakelde het Havenbedrijf KPMG in voor een fraudeonderzoek. Dat blijkt nu een zeer lucratieve opdracht voor KPMG te zijn geweest.
Onlangs veroordeelde de Rotterdamse kantonrechter de frauderende leidinggevende tot de vergoeding van de schade van het Havenbedrijf. Die eiste het weggesluisde bedrag van ruim 457.000 terug, maar ook de kosten van het KPMG-onderzoek.
Onderzoekskosten
Die kosten blijken bijna even hoog als het gestolen bedrag. KMPG declareerde voor de werkzaamheden tussen juli en oktober 2018 in totaal bijna 385.000 euro. Aan het onderzoek werkten consultants, managers, directors en partners van KPMG, met uurtarieven van 150 tot 450 euro.
De fraudeur maakte voor de rechtbank bezwaar tegen de hoogte van de onderzoekskosten. Volgens hem is het aantal gewerkte uren uitzonderlijk hoog, zijn de specificaties te algemeen en onduidelijk en zijn de uurtarieven te hoog.
'Te hoog en onredelijk'
De rechter was het met hem eens. De rechtbank begrijpt wel dat er een grondig onderzoek nodig was om de feiten aan het licht te brengen, ook omdat de verdachte geen medewerking verleende. Maar het aantal van 1278 gedeclareerde uren komt de rechter 'te hoog en onredelijk' voor.
Ook blijkt uit de specificaties onvoldoende 'wat precies door wie en wanneer is gedaan', aldus de rechter. Ook is onhelder welke werkzaamheden KPMG nog verrichtte nadat het onderzoeksrapport was afgerond.
De rechtbank acht een bedrag van 227.000 euro voor de onderzoekskosten redelijk. Dat betekent het Havenbedrijf ruim anderhalve ton aan gemaakte onderzoekskosten niet kan verhalen op de fraudeur.
Publiek bezit
Een woordvoerder van KPMG onthoudt zich van een reactie, omdat het geen partij is in de rechtszaak tussen het Havenbedrijf en de fraudeur.
Een woordvoerster van het Havenbedrijf spreekt van een 'gedegen onderzoek', waarvoor 'uiteraard kosten' zijn gemaakt. Het Havenbedrijf zegt 'tevreden' te zijn over 'het oordeel van de rechter dat het merendeel van de gemaakte onderzoekskosten wordt verhaald.' Volgens de woordvoerster zal het de anderhalve ton die het niet kan verhalen, niet terugvragen van KPMG.
Het Havenbedrijf is in publieke handen. De gemeente Rotterdam bezit 70 procent van de aandelen; de Nederlandse staat de resterende 30 procent.