Economie

VS dreigt met heffingen op Europese kaas en vliegtuigen

09 april 2019 09:30 Aangepast: 09 april 2019 10:14
Volgens de VS krijgt Airbus illegale steun van de EU. Beeld © Getty

De Verenigde Staten dreigen met het invoeren van heffingen op goederen uit de Europese Unie. De maatregelen zijn een reactie op de Europese steun aan vliegtuigbouwer Airbus. De heffingen moeten bovenop de al bestaande voor Europees staal en aluminium komen.

De Verenigde Staten wijzen erop dat Airbus ongeveer 10 miljard euro aan subsidies krijgt. Uit onderzoek van Wereldhandelsorganisatie WTO zou blijken dat deze steun negatieve gevolgen heeft voor Amerikaanse bedrijven, waaronder Boeing, de grote concurrent van Airbus.

Sancties voor kaas en mosselen

"Ons doel is een overeenkomst te sluiten met de Europese Unie om alle subsidies te beëindigen die niet in lijn zijn met de WTO-regels", aldus de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. "Als de EU deze schadelijke subsidies stopzet, kunnen de heffingen weer worden opgeheven."

De sancties moeten gaan gelden voor vliegtuigen, maar ook voor een uiteenlopende reeks andere producten, waaronder Goudse kaas, mosselen, handtassen en porselein. Deze lijst is nog niet definitief. 

Illegale steun en claims

Volgens Brussel klopt de schatting van 10 miljard euro niet. De EU en de VS beschuldigen elkaar al meer dan een decennium van illegale steun aan respectievelijk Boeing en Airbus. Beide partijen dienden hierover claims in bij de WTO.

Afgelopen jaar oordeelde de WTO in één van die zaken dat de EU inderdaad steun had verleend die niet in lijn was met de WTO-regels. De VS diende meteen een verzoek in bij de Wereldhandelsorganisatie om ter compensatie van deze subsidies, miljarden aan heffingen op te leggen aan Europese bedrijven. De WTO zei toen dat ze dat voorstel zou evalueren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van