Ga naar de inhoud
Economie

Kritiek op 'machtsspel' Hoekstra rondom aparte eurozonebegroting

Hoekstra is bang dat de eurozonebegroting toch verder wordt uitgebouwd. Beeld © ANP

Minister van Financiën Wopke Hoekstra zet de hakken in het zand als het gaat over een aparte begroting voor de eurozone. Nederland doet niet mee, als zijn eisen niet worden meegenomen. Kamerleden hebben kritiek: "Dit machtsspel zo vlak voor de finish is niet in Nederlands belang."

Dat zegt zegt Joost Sneller van D66 in reactie op een interview dat minister Wopke Hoekstra gaf aan de Financial Times. Ook de PvdA is kritisch. "Dreigen met weglopen is iets nieuws waar minister Hoekstra de Kamer niet over heeft geïnformeerd",  zegt Kamerlid Henk Nijboer. 

"Het is een teken van zwakte om weg te lopen en het kan de Nederlandse positie in Europa ook schaden. Zo dreigt Nederland buitenspel komen te staan."

Hoekstra
Lees ook:
Hoekstra krijgt EU-begrotingsplan niet van tafel in nacht onderhandelen

Vetorecht

Het idee achter zo'n aparte eurozonebegroting is een sterkere samenwerking tussen Europese landen die de euro hebben. Bovendien kan een gezamenlijke begroting schokken op vangen als het bij een van de landen misgaat, zoals bij Griekenland een paar jaar geleden.

Om ervoor te waken dat er straks niet alleen maar geld van de noordelijke landen naar de zuidelijke landen gaat, wil Hoekstra een vetorecht voor de lidstaten over voorgenomen uitgaven. "Dit is voor ons een gevoelig punt", zegt Hoekstra in de FT. "Het moet echt aan onze eisen voldoen. Alleen dan zijn we bereid om deel te nemen." 

Plan al flink uitgekleed 

Het oorspronkelijke plan is onder druk van Nederland en andere landen al flink uitgekleed. In de begroting zal het niet meer om honderden miljarden euro's gaan maar om hooguit enkele tientallen miljarden, verspreid over een aantal jaar. Het geld mag alleen worden ingezet om de concurrentiekracht te vergroten.

Volgens bronnen proberen voorstanders van een grotere eurozonebegroting nu terug te onderhandelen en de afspraken toch op te rekken. VVD-Kamerlid Aukje de Vries vindt het daarom goed dat Hoekstra zijn hakken in het zand zet.

"Er zijn eerder duidelijke afspraken gemaakt. Daar moet Europa zich aan houden. Het Nederlandse kabinet is daar duidelijk over en handelt dus verstandig en realistisch."