Economie

Te koop: verstofte parels uit de kelders van musea

09 april 2019 06:17 Aangepast: 09 april 2019 10:10
Deze bakkerskar uit het Friese Museum is een van de kunststukken die op de site verkocht wordt. Beeld © Art and Facts.

Wie op zoek is naar een kunstvoorwerp, maar net niet genoeg geld heeft om op een veiling een werk voor aan de muur te bemachtigen heeft er sinds vandaag een mogelijkheid bij. In de nieuwe webshop Museumdepotshop wordt kunst verkocht die toch maar staat te verstoffen bij musea. Reken alleen niet op een Rembrandt of Van Gogh.

Van een mooie spotprent over het innen van belastingen en een authentieke Friese bakkerskar tot een gebonden jaargang uit De Filmwereld 1919 van het EYE Filmmuseum: voor de echte liefhebber biedt het aanbod mogelijk een buitenkansje.

'Ontzamelen'

Het gaat om kunst die nooit meer ten toon gesteld zal worden, legt Jeroen Harinck uit. Hij is samen met zakenpartner Arjen Pels Rijcken initiatiefnemer van de webshop, waarin kunst verkocht wordt waar andere musea geen interesse in hebben en professionele kunsthandelaren ook niet. 

De kunstobjecten zijn beschikbaar als gevolg van een trend die Harinck 'ontzamelen' noemt. Musea gaan kritisch door hun verzameling, omdat de depots vol raken. "De laatste jaren zijn musea zich steeds meer gaan richten op hun kerncollecties", legt Harinck uit.

De ondernemers Jeroen Harinck (links) en Arjen Pels Rijcken. De ondernemers Jeroen Harinck (links) en Arjen Pels Rijcken.

Stof verzamelen in depots

De kunst die je in musea ziet, is namelijk maar een fractie van wat zij in bezit hebben. Een groot deel ervan wordt niet geëxposeerd, maar is opgeslagen in depots van musea. Die grote collectie kunstwerken hebben musea in de loop der tijd bij elkaar verzameld. 

Een deel daarvan is ook gewoon nodig voor onderzoek. Van alle kunst in depots, komt 95 procent er niet uit, vertelt Harinck. "Wij verwachten dat 15 procent daarvan ontzameld kan worden, waarbij het eerst aangeboden wordt aan andere musea, maar daarna via onze shop verkocht kan worden." 

Alternatief voor vernietiging

Hij schat dat het om zo'n 4 miljoen stukken gaat, maar tempert meteen de verwachtingen. "Niet alles zal even mooi zijn, dus een deel zal het publiek ook niet willen. Dat kunnen wij vroeg of laat weggeven of zelfs vernietigen." Dat gebeurt nu ook al, als er geen animo bij andere musea is. "Dan is het toch beter als het bij iemand aan de muur hangt." 

De kunstwerken worden met een vaste prijs aangeboden, de prijzen variëren van 15 tot 5000 euro. "We proberen het redelijk te houden, gemiddeld zal een werk tussen de 100 en 200 euro kosten." De koper krijgt er een certificaat van echtheid bij. De term museumstuk kun je je aankoop overigens niet geven, want daar zijn de stukken nooit te zien geweest, vertelt Harinxk. "Maar het is soms wel van kunstenaars waarvan werk in een museum te zien is geweest."

Deze spotprent uit het Belasting & Douane Museum is ook te koop. Deze spotprent uit het Belasting & Douane Museum is ook te koop.

Cultureel erfgoed, dus niet te koop

Wie hoopt een onontdekt schilderwerk van een bekende kunstenaar op de kop te kunnen tikken, maakt dan ook weinig kans. "Een Rembrandt wordt echt wel gezien en zal ook niet te koop worden aangeboden omdat het om cultureel erfgoed gaat", zegt Harinck. 

De kans op een Rembrandt of Van Gogh is sowieso al erg klein omdat de musea waar hun werken hangen, niet meedoen aan het initiatief. "Het Friesch museum, het Belasting & Douane Museum, het Maritiem Museum en het Sieboldhuis doen onder meer mee", vertelt Harinck.

In gesprek met grote musea

De verkoop gaat van start met kunst afkomstig van negen musea, aan het eind van het jaar moeten dat er 40 zijn, hoopt Harinck. "We zijn in gesprek met de grote bekende musea, maar die wachten denk ik nog even hoe het loopt."

De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om musea te helpen te 'ontzamelen'. "Dat is een tijdrovend en kostbaar proces", zegt Harinck. Dat is wel na aftrek van de kosten die de stichting heeft. De stichting huurt het bedrijf van de de twee initiatiefnemers, Art and Facts genaamd, in. "Dat is bijvoorbeeld voor opslag, dat is heel transparant allemaal", zegt Harinck.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veilingen kunstwerken Monet en Van Gogh: zo komt de miljoenenprijs tot stand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van