Economie

Nieuwe Wereldbank-president hekelt internationale instituten

06 april 2019 08:58 Aangepast: 25 juni 2019 14:31
David Malpass (rechts) schudt de hand van de Zuid-Koreaanse minister van Financiën Hong Nam-ki. Beeld © EPA

De Amerikaanse econoom David Malpass wordt de nieuwe president van de Wereldbank. Hij is een voormalig adviseur van Donald Trump en is net als de president een uitgesproken criticaster van dergelijke grote internationale instituten.

Malpass werd 'unaniem geselecteerd' door het bestuur, zo maakte ‘s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking gisteravond bekend. Zijn vijfjarige termijn begint op 9 april.

Dat het invloedrijke instituut in Washington DC voor een man met een Amerikaans paspoort zou kiezen, mag geen verrassing heten. Er bestaat als sinds de oprichting in 1944 een stilzwijgende afspraak waarbij de VS het hoofd van de Wereldbank mogen aanwijzen en Europa die van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Daarbij kwamen ook vrouwen tot dusver nooit aan bod. Al lag de macht de afgelopen maanden wel tijdelijk in handen van de Bulgaarse interim Kristalina Georgieva, voormalig EU-commissaris. Zij nam het stokje tussentijds over van de Zuid-Koreaans-Amerikaanse Jim Yong Kim, die in januari onverwachts opstapte.

Malpass diende eerder als hoofdeconoom bij Bear Stearn. Hij staat bekend als een stevige criticaster van de hiërarchische Wereldbank. Zo zei hij eerder dat dit soort instellingen 'niet erg efficiënt werken' en 'vaak corrupt' zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna helft wereldbevolking leeft van minder dan 5,50 dollar per dag

Strikte voorwaarden

Daarmee lijkt de kans groot dat Malpass, een loyaal aanhanger van Trump die hij adviseerde tijdens de presidentscampagne van 2016, veranderingen gaat doorvoeren in het na-oorlogse instituut. De Wereldbank voerde de afgelopen decennia een beleid waarbij armere landen die financiële steun ontvingen voor economische ontwikkeling akkoord moesten gaan met strikte voorwaarden.

Die zogeheten structurele aanpassingsprogramma’s eisen dat ontwikkelingslanden een vrijemarkteconomie ontwikkelen en onder meer hun staatsbedrijven privatiseren, handelsbarrières verlagen en zorgen voor deregulering. Die voorwaarden hebben volgens sommigen geleid tot zwakkere overheden en slechtere gezondheidszorg en onderwijs.

Dat zou indruisen tegen de belangrijkste taak van de bank: armoede bestrijden. Ook zou de Wereldbank de internationale kapitaalmarkt verstoren met laagdrempelige leningen.

Minder geld naar China

Malpass lijkt sowieso geen voorstander van vergaande internationale samenwerking. Hij zei eerder in een interview met Bloomberg dat "multilateralisme aanzienlijk te ver is gegaan" door steeds verder af te dwalen van "onze waarden van beperkte overheid, vrijheid en de rechtsstaat."

Ook heeft hij in het verleden aangedrongen bij de Wereldbank om minder geld te lenen aan China. Dat land kan volgens de nieuwe Wereldbank-president de eigen broek wel ophouden en weigert tot zijn afgrijzen om de economie te openen voor andere landen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van