Economie

Gemeente Amsterdam wil meer bedrijven, zet in op bouw kantoren

05 april 2019 09:41 Aangepast: 05 april 2019 09:48
Beeld © ANP

Amsterdam wil de de komende vier jaar 500.000 vierkante meter aan nieuwe kantoren bijbouwen. Op die manier moet de stad aantrekkelijker worden voor nieuwe en groeiende bedrijven.

Volgens de gemeente kiezen bedrijven nu soms niet voor de hoofdstad omdat ze er geen ruimte kunnen vinden. Zo besloot Vodafone twee jaar geleden om het hoofdkantoor weg te halen uit Amsterdam, omdat er geen grotere, geschikte kantoorruimte was. De keuze viel toen op Utrecht. 

"Bedrijven zijn belangrijk voor de stad, want ze zorgen voor werkgelegenheid en trekken ook weer andere bedrijven aan. Het gaat goed met de Amsterdamse economie en dat vraagt om veel extra kantoren de komende jaren", aldus wethouder Udo Kock (Economische Zaken) in een persbericht.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam in trek, mede door brexit ruim 7000 banen erbij

Duurzaam bouwen

Op dit moment heeft Amsterdam 7 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Een kleine 9 procent staat leeg, een ruime halvering ten opzichte van 2015. Toen stond 18 procent van de Amsterdamse bedrijfspanden leeg.

De nieuw te bouwen kantoren moeten duurzaam worden en goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer. Dat houdt in dat er zo min mogelijk parkeerplaatsen worden aangelegd. Ook worden de panden aardgasvrij. Vooral op de Zuidas en de Arenapoort, bij station Bijlmer, is nog grond beschikbaar.

Health- en techbedrijven een streepje voor

De gemeente wil bedrijven die van grote maatschappelijke en economische meerwaarde zijn, helpen met het vinden van een passend kantoor. Het denkt hierbij aan het toepassen van een zogenoemde hardheidsclausule, waarbij sommige bedrijven voorrang krijgen op de grond. 

Grond kan dan 1-op-1 worden uitgeven voor de bouw van een kantoor, zoals gebeurd is voor de bouw van het nieuwe kantoor van het Europees Medicijnagentschap (EMA). Een tender, waarbij geïnteresseerden zich eerst moeten inschrijven, is dan niet nodig.  

Bedrijven die in aanmerking zouden komen voor zo'n hardheidsclausule zijn internationale en Europese hoofdkantoren en bedrijven in de creatieve industrie en media, life sciences & health en technologie en telecom. 

De gemeenteraad moet de kantorenstrategie nog wel bespreken. Dat gebeurt op 17 april.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van