Economie

'Opvangtoeristen' azen op sociale huurwoning in Rotterdam

04 april 2019 17:46 Aangepast: 04 april 2019 18:02
Rotterdam Beeld © Getty

Zogenoemde 'opvangtoeristen' proberen via de dak- en thuislozenopvang in Rotterdam versneld aanspraak te maken op een sociale huurwoning. Dat signaleren onderzoekers die in opdracht van de gemeente Rotterdam werkten aan een rapport over de oorzaken van dak- en thuisloosheid in de Maasstad. 

Het aantal daklozen stijgt in Nederland. In 2009 stond de teller op zo'n 18.000 mensen zonder woning- of verblijfplaats. Eind 2016 waren dat er zo'n 30.500, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek

4.350 

Ook Rotterdam kent de nodige daklozenproblematiek. Onderzoekers telden in 2017 4.350 volwassenen, jongeren en gezinnen die gebruik maakten van de opvang. 

Een deel van die toename wordt veroorzaakt door zogeheten opvangtoeristen, concludeert het rapport. Medewerkers van onderzoeksbureau Breuer & Intraval spraken uitvoerig met in totaal 223 mensen die gebruik maken van de opvang. 

Opvangtoerist

Ze onderscheiden vier groepen dak- en thuislozen: de nieuwe en de 'klassieke' dakloze, mensen uit kwetsbare groepen en dus de opvangtoerist. 

"Professionals signaleren dat kennis over de maatschappelijke opvang, zoals adresgegevens van de gezinsopvang en het feit dat men hier als gezin kan worden opgevangen (en onder welke voorwaarden) worden gedeeld op internet", schrijven de onderzoekers over die laatste categorie. 

Urgentieverklaring

Deze opvangtoeristen krijgen bijvoorbeeld een plek op de opvang, maar verblijven daar dan bijna nooit. Ze willen die plek dan wel bezet houden, omdat dat handig is bij het krijgen van een urgentieverklaring. 

Met zo'n urgentieverklaring krijg je sneller een sociale huurwoning en hoef je niet eindeloos op een wachtlijst te staan. Om überhaupt in die opvang terecht te komen moet er wel 'iets' aan de hand zijn, legt een woordvoerder van de gemeente uit. Bijvoorbeeld een 'gewone' student in kamernood komt daar niet voor in aanmerking.

Laag inkomen

Rotterdam kent net als veel andere steden een tekort aan huizen, ook voor mensen met een laag inkomen. Opvangtoeristen proberen lang wachten dus te omzeilen. 

De andere groepen dak- en thuislozen bestaan uit zwaardere gevallen, bijvoorbeeld vanwege ggz-problematiek. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van