Ga naar de inhoud
Economie

Joop Wijn gaat 40 miljoen aan Adyen-opties verzilveren

Kassa voor voormalig minister Joop Wijn. Beeld © ANP

Ex-politicus Joop Wijn, die twee jaar geleden overstapte van ABN Amro naar betaalplatform Adyen, maakt zich op voor de verkoop van zijn optiepakket. Kassa, want dat is tegen de huidige koers ruim 40 miljoen euro waard. Over dat bedrag moet hij nog wel belasting betalen.

De aanstaande optieverkoop wordt bevestigd door woordvoerder Hemmo Bosscher van het betaalbedrijf, dat een jaar geleden succesvol naar de beurs ging.

Opties verzilveren

In juli eindigt voor vier Adyen-bestuurders de zogenoemde 'lock up-periode' van een jaar na de beursgang, waarin zij hun optie niet mochten verkopen. Naast Joop Wijn gaat het om bestuurders Roelant Prins, Ingo Uytdehaage en Sam Halse.

Vanaf juli zijn de bestuurders echter vrij om hun opties te verzilveren, en dat zijn zij ook van plan. "Adyen heeft de opties als incentive gebruikt om bestuurders te kunnen aantrekken. Straks gaan zij die opties verkopen", bevestigt de woordvoerder.

Kassa

Hij tekent daarbij aan dat Wijn en zijn mede-bestuurders hun opties de komende jaren gespreid zullen verzilveren, in maandelijkse plukjes. "Zo heeft dat de minste impact op de markt en de koers van het aandeel."

De optieverkoop betekent kassa voor Wijn, die tussen 2002 en 2007 staatssecretaris en minister op de departementen van Economische Zaken en Financiën was en daarna 10 jaar voor Rabobank en ABN Amro werkte. Twee jaar geleden stapte hij over naar Adyen.

Waarde 40 miljoen

Volgens het vorig jaar bij de beursgang verschenen prospectus hebben Wijns opties een uitoefenprijs van 105 euro. Zij geven hem dus het recht om voor 105 euro een aandeel te kopen. Op de beurs zijn die aandelen inmiddels zo'n 730 euro waard. Winst per aandeel: 625 euro.

Als Wijn nog twee jaar in dienst blijft, krijgt hij in totaal 64.500 opties. Tegen de huidige koers is zijn hele pakket ruim 40 miljoen euro waard.

Over dat bedrag moet Wijn overigens nog wel belasting betalen. Volgens de woordvoerder van Adyen is dat méér dan de helft. Dat betekent dat hij netto dus minder dan 20 miljoen overhoudt.