Economie

Diamant van 10 miljoen euro te koop: Chinees geluksgetal drijft prijs op

01 april 2019 19:48 Aangepast: 01 april 2019 19:48
De diamant die geveild zal worden. Beeld © Sotheby's.

In Hong Kong wordt morgen een diamant geveild die naar verwachting voor een slordige 10 miljoen euro van eigenaar zal wisselen. Dat de diamant 88 karaat is, heeft op meerdere manieren invloed op de prijs.

Bij deze diamant, door veilinghuis Sotheby's The Spectacular 88.22-Carat Oval Diamond gedoopt, speelt de exclusiviteit een grote rol bij de verwachte verkoopprijs. Die wordt door het veilinghuis geschat op een bedrag van tussen de 11,2 en 12,7 miljoen dollar, omgerekend 10 tot 11,3 miljoen euro.

"Het is een hele grote steen en dan zit de zeldzaamheid ook in de prijs verwerkt", vertelt Benno Leeser, eigenaar en directeur van Gassan Diamonds.

Geluksgetal in China

Wat de prijs mogelijk nog meer opdrijft, is dat de steen 88 karaat is. "Dat getal geldt als geluksgetal in China. Vergelijk het met hoe wij tegen ongeluksgetal 13 aankijken", legt Leeser uit.

Volgens hem is er mogelijk zelfs bij het slijpen van de steen rekening gehouden met de voorliefde van Chinezen voor het getal. "Als je gaat slijpen, dan wordt het gewicht minder, en als je dan ziet dat je richting de 88 kunt komen, dan houd je daar rekening mee."

Diamantair Benno Leeser. Diamantair Benno Leeser.

Briljante vorm

Karaat wordt gebruikt om het gewicht van de steen uit te drukken, 1 karaat is omgerekend 0,2 gram. Hoe meer karaat, hoe hoger de prijs. Maar die loopt onevenredig op, want hoe zwaarder de steen, hoe zeldzamer.

De prijs wordt verder bepaald aan de hand van de overige drie C's: color, clarity en cut. De kleur wordt met het blote oog bepaald, de zuiverheid met een loep die tien keer vergroot. Hoe de diamant is geslepen, de cut, is ook bepalend.

De meeste diamanten worden met 57 facetten geslepen, wat zorgt voor een ronde vorm, briljant genaamd. Een ovaal komt minder vaak voor, dus dat werkt prijsopdrijvend.

Chinese koper

De nieuwe eigenaar van de steen zal volgens Leeser waarschijnlijk een Chinees zijn. "Maar het kan ook een Amerikaanse diamantair zijn die speculeert op de toekomst", voegt Leeser toe.

Zelf heeft hij geen plannen: "Dat soort bedragen investeren wij niet, wij vinden het veel leuker om veel mensen binnen te krijgen", zegt hij. "We verkopen liever tien keer iets van duizend euro, dan een keer voor 10.000 euro."

Belegging?

Of een diamant geschikt is als belegging? Uiteraard, zegt de diamanthandelaar. "Je kan er overal in de wereld brood van kopen en de prijs stijgt de laatste jaren. Bovendien kun je ze in oorbellen verwerken, ze zijn ook gewoon mooi", besluit Leeser. 

Wie de steen verkoopt, is overigens onduidelijk. Sotheby's reageerde niet op een verzoek om commentaar. Het zal ook niet de duurste diamant ter wereld zijn. Die titel blijft voor The Pink Star, die in 2017 voor 67 miljoen euro werd geveild.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veilingen kunstwerken Monet en Van Gogh: zo komt de miljoenenprijs tot stand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van