Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Besluit over omstreden WW-export weer uitgesteld, landen oneens

29 maart 2019 13:51 Aangepast: 29 maart 2019 13:51
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

De EU-landen hebben ook vandaag geen beslissing genomen over nieuwe regels voor onder andere ruimere WW-mogelijkheden voor arbeidsmigranten. Dat besluit werd vandaag verwacht, nadat een definitieve keuze eerder deze week al was uitgesteld.

Vandaag werd tijdens het overleg met de ambassadeurs van EU-landen duidelijk dat er nog grote bezwaren zijn over de nieuwe Europese plannen voor sociale zekerheid. Die maken het onder andere makkelijker om een werkloosheidsuitkering mee te nemen als iemand een land verlaat.

Daarover zou eigenlijk woensdag besloten worden, maar toen werd duidelijk dat er meer tijd nodig was omdat niet alle neuzen dezelfde kant op staan. Nederland is fel tegen de EU-plannen vanwege de WW-export. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-landen nemen meer tijd voor besluit over omstreden WW-export

Nu staat er nog in het wetsvoorstel dat je langer met behoud van een Nederlandse WW-uitkering werk kan gaan zoeken in een andere lidstaat. Dat kon drie maanden, maar in de nieuwe plannen kan dat een half jaar. Onlangs werd nog door Nieuwsuur onthuld dat onder meer Poolse werknemers vaak misbruik maken van de regelgeving.

Geen meerderheid

Een woordvoerder van de Roemeense EU-voorzitter laat aan RTL Z weten dat het ook vandaag niet tot een deal kon komen omdat lidstaten het op verschillende terreinen oneens waren. Roemenië laat volgende week weten hoe het nu verder moet, maar kan alvast wel zeggen dat er meer werk en discussie nodig is. 

Er waren 17 landen voor de wetgeving. Polen, Hongarije en Malta onthielden zich van stemming en 8 landen waren tegen, waaronder Nederland. Dat leidt ertoe dat er geen gekwalificeerde meerderheid (zie kader) voor het voorstel was. 

Gekwalificeerde meerderheid 

De EU heeft verschillende stemsystemen. Een van de stemsystemen is dat van een gekwalificeerde meerderheid. Er is sprake van een gekwalificeerde meerderheid als aan twee voorwaarden wordt voldaan:

- 55 procent van de lidstaten stemt voor. Dat betekent dat minimaal 16 van de 28 voor stemt. 

- Het voorstel wordt gesteund door lidstaten die ten minste 65 procent van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen. 

Deze procedure heet ook wel de regel van de dubbele meerderheid. Ongeveer 80 procent van alle EU-wetgeving wordt op deze manier aangenomen. 

'Al heel vaak overlegd' 

Naast Nederland zijn er nog een aantal landen zoals Duitsland en Zweden tegen het plan sociale zekerheid, waar de WW-export onder valt. Een aantal landen heeft zich onthouden van stemming, waardoor er geen meerderheid te vinden was. De woordvoerder van de Roemeense EU-voorzitter wijst erop dat het plan niet door alle landen werd afgewezen omdat ze tegen de WW-exportregels zijn. "Er spelen ook andere zaken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koolmees: geen noodrem tegen soepelere export ww-uitkering

Drie jaar discussie

Er wordt al sinds 2016 gesproken over dit pakket aan maatregelen voor sociale regels. Recent nog dienden verschillende landen, waaronder Nederland, een waslijst met vragen over de regels in.

De landen willen weten waarom de werkloosheidsuitkering langer kan worden meegenomen naar het buitenland. Ook willen ze weten hoe er controle kan plaatsvinden op de sollicitatieplicht van uitkeringsgerechtigden en wie bepaalt of en wanneer een uitkering wordt gestopt in het geval van fraude.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore